Borbely: Investiţiile în eolian se vor ridica la un miliard de euro, în 2010

Investiţiile din România în sectorul eolian se vor ridica în acest an la un miliard de euro, în condiţiile în care energia regenerabilă reprezintă unul dintre obiectivele autorităţilor de la Bucureşti, a declarat joi, 3 iunie, într-o conferinţă pe teme de mediu, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

„Investiţiile de mediu costă foarte mult. România face eforturi mari pentru alocarea de bani pentru mediu şi spun aici numai suma de un miliard de euro din Fondul de Mediu. În ceea ce priveşte energiile regenerabile, spun că vor fi investiţii şi vom marşa pe acest segment. În eolian, vă spun că sunt investitori care vor investi peste un miliard de euro în perioada următoare. Sunt zone în România unde vântul suflă 366 de zile pe an din 365′, a afirmat Borbely.

Acesta a adăugat că obiectivele de mediu trebuie privite atât local, cât şi global, prin prisma faptului că România nu poate decide la nivel global fără a şti ce se întâmplă local.

În privinţa summit-ului de la Copenhaga, Laszlo Borbely a menţionat că, în viziunea sa, acesta nu a fost un eşec.
„Întâlnirea de la Copenhaga nu a fost un eşec, după părerea mea, deşi mulţi au susţinut contrariul. Nimic nu mai este la fel după Copenhaga. Multe ţări au devenit mult mai responsabile.

Evident că summit-ul nu a avut rezultatele scontate, dar a reprezentat o provocare. Consider că decizia şi voinţa politică sunt cele mai importante elemente pentru un mediu curat. Degeaba discutăm zeci sau sute de proceduri dacă nu există semnale clare din partea clasei politice’, a precizat şeful MMP.

Pe de altă parte, Borbely a recunoscut faptul că România are restanţe la capitolul mediu, în general, şi în privinţa instalaţiilor industriale, în particular.

„România este o ţară atipică şi avem unele restanţe privind instalaţii industriale, recunosc. Valorificarea certificatelor verzi beneficiază, în sfârşit, de un cadru legislativ. Este important să profităm de banii care vor proveni de pe urma vânzărilor acestor certificate’, a susţinut ministrul Mediului şi Pădurilor.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara că România nu va putea onora niciodată o capacitate instalată de energie eoliană de 23.000 MW, aşa cum există solicitări la ora actuală.

Acesta a apreciat proiectele derulate în prezent în acest sector şi a recunoscut, totodată, că, din cauza birocraţiei, multe investiţii au de suferit.

O cercetare realizată de grupul Erste Bank arată că, prin intermediul zonei Dobrogea, împreună cu judeţele Constanţa şi Tulcea, România se clasează pe locul al doilea în clasamentul european al celor mai bune amplasamente pentru construcţia de ferme eoliene.

Cât priveşte capacitatea de producţie a acestor parcuri eoliene la nivel naţional, un studiu al Institutului Român de Energie (IRE) arată un nivel de 13 TW pentru nivelul anului 2020.

Evaluările şi interpretările datelor deţinute relevă faptul că, în România, pot fi montate instalaţii eoliene cu o capacitate totală de 14.000 MW, echivalent cu un aport de energie electrică de aproximativ 23.000 GWh/an.

La momentul actual, CEZ a demarat operarea primei părţi a proiectului Parcului Eolian Fântânele, prima dintre cele 240 de turbine eoliene care vor fi operate în cadrul Parcului Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac fiind pusă în funcţiune în data de 2 iunie.

Prima parte a proiectului Parcului Eolian CEZ localizat la Fântânele cuprinde 139 turbine eoliene, cu o capacitate instalată de 2,5 megawaţi fiecare şi este preconizată să se finalizeze până la sfârşitul anului 2010. La sfârşitul săptămânii trecute, Staţia Principală de Transformare de la Tariverde a fost conectată la reţeaua naţională de transport a energiei electrice de către Transelectrica.

CEZ construieşte în Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 megawaţi, aproximativ dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent – Parcul eolian Whitelee, din Scoţia, ce are o capacitate de 322 de megawaţi.

Valoarea totală a investiţiei Grupului CEZ în acest proiect se ridică la 1,1 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata