Buzău: Ocolul lumii în opinci, readus în memoria colectivă printr-un proiect finanţat din fonduri europene

Muzeul Județean Buzău a lansat luni, 25 mai, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, proiect care-și propune readucerea în memoria colectivă a lui Dumitru Dan, globe-trotterul care, în perioada 1908-1916, a parcurs 100.000 de kilometri în jurul lumii, record omologat în Guiness Book of World Records în 1985.

Colecția ‘Dumitru Dan’ reunește 677 bunuri de patrimoniu deținute Muzeul Județean Buzău, Complexul Muzeul ‘Iulian Antonescu’ Bacău și Muzeul Sportului București și a fost solicitată deja de instituții de profil din Danemarca, Puerto Rico, Cuba și Marea Britanie.

„În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu, toți fiind studenți la Universitatea Sorbona, la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos prin mijloace materiale proprii, premiul oferit fiind de 100.000 de franci francezi.

În costume naționale, Dumitru Dan și, parțial, ceilalți trei colegi, au vizitat 74 de țări, 30 de colonii, traversând 3 oceane și 7 mări și de 6 ori Ecuatorul’, a declarat  directorul Muzeului județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Dumitru Dan nu a fost un explorator, ci un călător de excepție care a făcut să se vorbească de România peste tot în lume, susține prof. univ. dr. Silviu Neguț.

Am avut onoarea să-l cunosc personal, era un om jovial, vorbăreț și tare glumeț, cu o rezistență ieșită din comun, plimbat în perioada comunistă de autorități ca pe Sfintele Moaște’, a declarat cu ocazia lansării proiectului prof. univ. dr. Silviu Neguț.

Potrivit acestuia, „în ciuda unor găuri negre în călătoria de 100.000 de kilometri pe jos, ridicarea unei statui și a unei case memoriale sunt strict necesare pentru acest globe-trotter extraordinar’.

Managerul de proiect, muzeograful Mădălina Oprea, a declarat  că proiectul este finanțat printr-un grant european în valoare de circa 86.000 de euro.

„Până în aprilie 2016, echipa Muzeului județean își propune câteva obiective cum ar fi digitizarea unui număr de 677 de bunuri de patrimoniu deținute de trei muzee — Muzeul Județean Buzău, Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău, Muzeul Sportului București — care vor constitui Colecția Dumitru Dan, reconstituirea a 6 cântece și 5 jocuri populare românești, revitalizarea meșteșugului opincilor și al cusutului cămășilor populare, tehnici tradiționale aflate pe cale de dispariție în zona Buzăului, amenajarea unui spațiu cultural și expozițional pentru a spori accesul publicului larg la bunurile culturale din Colecția Dumitru Dan’, a mai declarat Oprea.

Proiectul cuprinde și cercetarea arhivelor Touring Club de France din Paris, inițiatorul acestui concurs, precum și organizarea, în 2016, a unei expoziții permanente cu documentele descoperite între timp, care va celebra împlinirea a 100 de ani de la ocolul lumii în opinci.

Ea a subliniat că „Dumitru Dan este deja un un brand național și european, expoziția fiind solicitată la nivel internațional în țări precum Danemarca, Puerto Rico, Cuba și Marea Britanie”„.

Dumitru Dan s-a născut în anul 1890 la Buhuși și a murit pe 4 decembrie 1978 la Buzău, unde este înmormântat în Cimitirul Eroilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata