Când Vlădescu e la birou, evaziunea grâului înfloreşte pe toate drumurile

– În anul toleranţei zero faţă de evaziune, grâul şi făina se vând fără acte, în cantităţi industriale, existând două preţuri: unul cu documente, altul la negru.

– „Mafia grâului” nu seamănă în jur teroarea şi nu comite crime la comandă. Mafia grâului e formată din figuri bonome, agricultori cu pantaloni peticiţi, brutari cu făină în mustăţi şi morari cu şorţuri imense de pâslă. Oameni inofensivi, dar care produc anual o gaură în buget de 1 miliard de euro, relatează Evenimentul Zilei

În mai, ministrul Vlădescu a spus că în şase luni duce la eradicarea evaziunii sau pleacă de la Finanţe.
Acum suntem aproape în august şi s-a făcut grâu mult – între 5 şi 6 milioane de tone, adică dublu faţă de necesarul consumului intern. Iar evaziunea, adică eludarea TVA pe tot ciclul economic, de la spic până la pâinea vândută, este evaluată chiar de jucătorii din piaţă la aproape 80%.

„Tentaţia este şi mai mare de când TVA a crescut de la 19% la 24%. Pe câmp şi la morărit, grâul şi făina se negociază la două preţuri: unul la negru, fără acte, şi altul cu TVA”, explică Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN (Patronatul Român din Industia de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase).

În Vidra, lângă Bucureşti, sunt doi comercianţi de grâu cunoscuţi. Nea Ceauşu ne priveşte bănuitor. „Fără factură n-aş da, e belea mare şi nu vă cunosc. De unde ai aflat de mine?”, ne întreabă, încercând să ne cântărească din priviri. După câteva replici în care am încercat să-l convingem, rămâne aşa: „Vă dau cu 42 de bani kilogramul. Mai discutăm de factură…”.

Evaziunea în industria grâului se face la lumina zilei, direct în tarla.Vine unul cu o valiză de bani şi cumpără la 0,45/kg. Ţăranul cere 40 de bani şi se bucură când îi oferi 5 bani în plus. Cu acte, pe intermediar l-ar fi costat 0,53 lei/kg, dacă punem TVA-ul şi impozitul pe profit”, explică Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata