Care este cauza care ar putea duce la dispariția porcului românesc?

În prezent, fermierii români vin cu un avertisment dur pentru Guvern! Aceștia sunt de părere că porcul românesc riscă să dispară în maxim șase luni, dacă Executivul nu face ceva în această privință. În plus, fermierii au precizat care este cauza care ar putea duce la dispariția porcului românesc.

Fermierii trag un semnal de alarmă! Dispare porcul românesc. Care este cauza?

Concret, fermierii avertizează că din cauza pestei porcine există riscul ca în maxim șase luni să nu mai existe porcul românesc. Fermierii îi acuză pe guvernanți de faptul că nu fac nimic pentru a salva producția internă, subliniind că aceștia încurajează din ce în ce mai mult importul.

Din această cauză, este posibil ca prețul cărnii de porc să se scumpească cu 25% până la Crăciun.

”Porcul românesc o să dispară. Doar anul ăsta, până în septembrie, erau peste 600.000 de porci omorâți din cauza pestei porcine”, a declarat Miron Dascălu, reprezentantul Asociației AFIS România.

Fermierii spun că porcul românesc va dispărea

Un alt fermier este sigur de faptul că porcul românesc va dispărea în maxim șase luni, subliniind că în următoarea perioadă vor mai fi porci românești pe piață.

”Garantat va dispărea porcul românesc. În următoarea perioadă, cel mult 6 luni, mai avem garanţia că vor mai fi porci pe piaţa românească, crescuţi şi produşi în România”, a spus fermierul.

Procentual, reprezentantul Asociației AFIS România a mai precizat că acum trei ani au ajuns să producă jumătate din cantitatea de carne necesară țării, însă acum mai produce doar 10-12%.

”Dacă acum 3 ani ajunsesem să producem 50% din carnea necesară a României, acum producem 10-12%. Este o situaţie catastrofală”, a mai spus reprezentantul Asociației AFIS România.

Protest în fața Guvernului

Revoltați fiind, peste 150 de fermieri din toată țara au protestat în fața Guvernului. Aceștia au acuzat o lipsă de implicare în lupta cu pesta porcină și cu marile lanțuri de magazine.

”Porcul nostru este crescut cu porumb şi orz. Mergeţi în Olanda şi nu puteţi să mâncaţi o felie de salam. Eu sunt în situaţia în care nu am mai populat, am ajuns la disperare. Nu suntem susţinuţi, nimeni nu vrea să ne audă”, a spus alt fermier.

Un alt fermier revoltat spune că, în prezent, peste 80% din carnea de porc pe care o consumă oamenii este din import, din Uniunea Europeană.

”În acest moment, peste 80% din carnea de porc pe care o consumă populația României este din import, din UE, congelată, decongelată, după caz, refigerată, adusă din marile centre ale Europei”, a mai spus un fermier.
Sursa: Capital.ro
Citește și
1 Comentariu
 1. Un_Român spune

  Cauza dispariției nu este pesta porcină africană, ci incompetența și indolența 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿 care nu au luat nicio măsură pentru combatrea bolii.

  Acestea sunt: ANSVSA, MADR, Ministerul de Interne (da, tot Raed Arafat, cel care conduce Consiliul Național pentru Combaterea Bolii & Comitetului Special pentru Situații de Urgență!!!), sub privirea indiferentă a premierului și, de ce nu, a președinției (pentru că, da, situația este de competența Consiliului Suprem de Apărare, fiind grav afectată securitatea alimentară a țării).

  Dimensiunea dezastrului în câteva vorbe (doar în ferme comerciale, fără gospodăriile populației):
  peste 500.000 capete porci uciși numai în ferme comerciale numai anul acesta, dintre care peste 40.000 scroafe (pe la începutul anului aveam 120-125.000)!

  Ca să înțelegeți dimensiunea dezastrului, gândiți-vă că scoaterea din circuit a 500.000 de capete trebuie văzută ca scoaterea din circuit a 500.000 locuri, care-nseamnă peste 1.000.000 capete neproduse în 12 luni iar 40.000 de scroafe înseamnă minim 1.000.000 de porci vânduți, luând în calcul numai 25 de porci per scroafă per an (”performanță” de CAP, nu de fermă comercială modernă)!

  Și, tot pentru a înțelege dimensiunea pierderilor: anul trecut s-au abatorizat cca 4.000.000 de porci produși în România (și cca 1 milion importați).

  Reluarea exportului cărnii de porc către China de către UE, în situația exitentă, de distrugere a industriei Românești de profil, va crește prețul tochiturii la niveluri la care antricotul de vită maturat adus din Argentina va fi mai ieftin!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata