Care sunt afacerile care pot porni cu mai puţin de 50.000 de euro în agricultură?

O afacere clasică, precum un so­lar de legume ori o crescătorie de ani­male, sau o afacere de nişă, cum sunt plantaţiile de fructe de pădure, fructe aro­matice sau de alimente cultivate în sistem ecologic, sunt afaceri sigure pen­tru investiţii, în condiţiile în care există cerere mare pentru ele în prezent.

Investiţia în oricare dintre aces­tea nu depăşeşte 50.000 de euro, în­să antreprenorul trebuie să aibă o rezervă de minimum 3.000 de euro pen­tru cheltuieli neprevăzute sau să deţine 30-50% din valoarea totală a in­vestiţiei, în cazul în care porneşte o afacere cu cofinanţare europeană, a fost una dintre concluziile ediţiei din 4 octombrie a emisiunii ZF Agropo­wer, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

În convingerile sale, Cosmin Maglas, CEO & fon­dator al companiei de consultanţă Atra­gem Finanţare, crede că nicio afa­cere nu poate porni fără un aport pro­priu de capital, care se poate transforma în sumă plătită consultantului pentru conceperea unui plan de afaceri, în ca­zul unui proiect cu accesare de fonduri europene, sau poate fi folosit pentru operaţionalizarea afacerilor vreme de şase luni sau un an.

Până când este produsă acea valoare care să îi permită antreprenorului să gestionezi banii firmei. „Nu aş porni la drum fără să ştiu sigur că am acces la minimum 3.000 de euro şi ducându-mă la unele afaceri de minimum 30-50% din valoarea sumei pe care vrei să o accesezi prin fonduri europene.“

Sursa: Businessmagazin.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata