Ce spun directorii de firme? Mai acordă tichete de masă?

– Metoda acordarii tichetelor de masa si a tichetelor cadou era folosita de multi patroni pentru a oferi angajatilor venituri in plus, fara a plati nimic statului, dar era o situatie acceptata si apreciata de ambele parti, mai ales in conditiile economice actuale. Odata cu impozitarea cu 16% a tichetelor, se pune problema cine va suporta noile costuri si, mai ales, daca vor mai exista astfel de recompense. Iata ce au declarat, pentru Ziare.com, cativa oameni de afaceri si directori de resurse umane:

 

Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane

„O sa oferim in continuare, dar le scadem pe toate cu 16 la suta. O sa dam mai putine, cu echivalentul acestui impozit„, ne-a spus Vuza.

El a adaugat ca 90 la suta din tichetele acordate in cadrul grupului sau, ce are activitati in industria chimica, textile, hartie, energie si industria constructoare de masini si aparataje, intre altele, sunt de masa. De asemenea, se acorda, in cadrul unor companii, tichete cadou, la ocazii speciale, dar si tichete de vacanta.

„Angajatii nostri sunt dintre cei care au votat cu puterea actuala. Atunci ei sa plateasca, daca ei au votat, ei sa plateasca. Ne supunem lor, noi minoritatea ne supunem majoritatii”, a adaugat Vuza.

Doru Mardare, director general ITC Networks

In cadrul companiei de dezvoltare de software ITC Networks nu se acorda decat tichete de masa si nu se stie exact cum se va proceda in continuare.

„Este putin neclar. Daca, asa cum ne asteptam, vor fi impozitate doar cu 16 la suta, fara a se considera veniturile respective fiind de natura salariala si sa se mai aplice si alte taxe, atunci o sa le acordam in continuare„, ne-a declarat Mardare.

„A fost o discutie daca sa scadem cu doua tichete pe luna, dar cred ca o sa le acordam ca si pana acum. Efectiv, la momentul acesta nu stim. Am avut o intalnire cu o firma de consultanta si, deocamdata, asteptam sa vedem cum vor fi normele de aplicare, pentru ca sunt atat de multe lucruri care nu sunt clare in ordonanta. Imediat ce apar, in luna aceasta, o sa luam decizia”, a adaugat directorul ITC Networks.

Emil Cristescu, actionar Bega Grup

Emil Cristescu, impreuna cu fratele sau, Marius Cristescu, sunt proprietarii grupului Bega, cu activitati in diverse domenii, de la industria chimica si comert, la energie, hoteluri si constructii, toti angajatii urmand a primi, in continuare, tichetele de masa.

„Le vom acorda in continuare, cu singura diferenta ca angajatul o sa suporte impozitele suplimentare aferente. Oferim toata gama de tichete. Aplicam doar modificarile de legislatie. La toate suporta angajatul impozitul”, ne-a declarat Emil Cristescu.

Iustin Paraschiv, proprietar Carmistin

Fluctuatiile monedei unice europene, in raport cu leul, dar si majorarea TVA au afectat din plin afacerile lui Iustin Paraschiv, ce activeaza in domeniul distributiei de carne si al industriei alimentare. „In momentul acesta nu putem sa facem nicio previziune pe perioada lunga privind bonificatiile pentru angajati. Dar pot sa spun ca cel putin trei luni se vor da, le avem prinse in buget”, a adaugat acesta.

„Nu va fi scadere la numar sau valoare. Doar o pierdere mai mare din partea noastra. Numai tichete de masa oferim, nu suntem in perioada in care sa putem oferi altceva. Mai dam tichete cadou in perioada cadourilor”, a explicat Paraschiv.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata