Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 10,5% în iulie 2010

5

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în iulie 2010 faţă de luna precedentă, cu 10,5 la sută (serie ajustată), informează Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat remis vineri (3 septembrie 2010).

Scăderea volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul ca serie brută a fost în acelaşi interval de 6,5 la sută, iar faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 8,9 la sută (serie brută) şi, respectiv, cu 8,6 la sută (serie ajustată).

Tendinţa descrescătoare a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul se păstrează şi în primele şapte luni ale anului în curs, în comparaţie cu intervalul similar de anul trecut, diminuarea fiind de 4,9 la sută ca serie brută şi de 5,6 la sută ca serie ajustată.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iulie 2010, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 6,5 la sută, din cauza scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-10,2 la sută) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,8 la sută). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,9 la sută.

O scădere de -10,5 la sută este consemnată de INS la volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) ca serie ajustată, în luna iulie 2010, comparativ cu luna precedentă. Conform sursei citate, această diminuare este cauzată de scăderile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-12,9 la sută), produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,8 la sută) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,4 la sută).

În comparaţie cu luna iulie de anul trecut, în iulie 2010 volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul ca serie brută a înregistrat o scădere cu 8,9 la sută, explicată de INS prin scăderea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-12,0 la sută) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-11,8 la sută). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 1,2 la sută.

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat în intervalul de referinţă o scădere cu 8,6 la sută, cauzată de reducerea vânzărilor de produse nealimentare (-9,4 la sută) şi a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-8,3 la sută). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,8 la sută.

Scăderea cu 4,9 la sută (serie brută) a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul în primele şapte luni ale anului în comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut este cauzată, conform INS, de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-7,1 la sută) şi a vânzărilor de produse nealimentare (-6,0 la sută). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,9 la sută.

Ca serie ajustată, în acelaşi interval se constată o diminuare cu 5,6 la sută a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), scădere cauzată de reducerea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 7,4 la sută, a vânzărilor de produse nealimentare cu 6,3 la sută şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,1 la sută.
Datele din acest comunicat au fost obţinute de INS prin analiza unui eşantion reprezentativ de circa 1800 operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul, iar eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de ą 3 la sută.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News