Cine investeşte în România în 2010

22

– Energia, industria auto şi prelucrarea lemnului sunt principalele ţinte ale investitorilor străini. Încă un producător auto intenţionează să vină în România, după ce Ford a pornit în sfârşit producţia, proiectele eoliene vor intra de anul acesta în producţie, iar pe piaţa exploatării şi prelucrării lemnului se încinge concurenţa. În total, analiştii financiari estimează că investiţiile străine directe pentru anul acesta ar putea ajunge la aproape 5 miliarde euro, la fel ca anul trecut, dar la jumătate faţă de vârful din 2008.

.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acordat firmei Iberdrola Energie România, subsidiara din România a companiei energetice spaniole Iberdrola, licenţă de furnizare a energiei, valabilă pentru doi ani. Iberdrola a deschis un birou în Bucureşti în 2009 şi a anunţat planuri de dezvoltare în România a unor proiecte de producţie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW.

Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat ieri că mai are nevoie doar de aprobarea operatorului sistemului energetic naţional Transelectrica pentru a începe producţia de electricitate în turbinele eoliene din Dobrogea. Construcţia parcului eolian de la Fântânele va fi încheiată în luna septembrie. Investiţia grupului ceh în acest proiect este de 1,1 miliarde euro.

Compania finlandeză Tornator vrea să cumpere 100.000 hectare de pădure în următorii ani, investiţie evaluată la cel puţin 300 milioane euro. Tornator a fost unul dintre cei mai mari investitori în 2009 şi are deja peste 12.000 hectare de pădure în judeţul Braşov.

Mai multe fonduri de investiţii au început deja să cumpere păduri în România. Potrivit ZF, austriecii de la Cascade Empire au 11.000 hectare, iar germanii de la Nordcapital au peste 10.000. În total, marii proprietari străini deţin deja peste 100.000 de hectare în România.

Continuarea în România Liberă

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata