Coface: Scădere cu 2,5 la sută a economiei mondiale în 2009

Economia mondială va cunoaşte o comprimare cu 2,5 la sută în 2009, dar va înregistra o creştere de 1,7 procente în 2010, se arată într-o cercetare realizată de agenţia de rating Coface.

Potrivit sursei citate, pentru ţările industrializate anul în curs va aduce scădere de 3,9 la sută a economiilor, în timp ce Produsul Intern Brut (PIB) al ţărilor emergente va urca cu 0,7 la sută.

Analiştii Coface susţin că recuperarea estimată în 2010 este slabă în cazul ţărilor industrializate, PIB-ul urmând să cunoască o creştere cu 0,5 procente, dar mai bună pentru ţările emergente, unde economia va avansa cu 4,1 la sută.

Coface a menţinut ratingurile pentru majoritatea statelor europene, cu excepţia Austriei, Olandei şi a Finlandei, din cauza scăderii cererii externe.

Calificativele celor trei ţări au fost reduse de la A1, în supraveghere negativă, la A2.

Totodată, agenţia a plasat ratingul A3 pentru Portugalia pe supraveghere negativă din pricina contracţiei masive a consumului casnic şi a diminuării exporturilor şi a investiţiilor.

Calificativele Slovaciei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au fost plasate pe supraveghere negativă din cauza unei scăderi substanţiale a activiăţii economice, cu efecte negative asupra companiilor cu datorii mari din aceste ţări, se precizează în raport.

Conform specialiştilor Coface, America Latină prezintă o anumită capacitate de a rezista în faţa crizei mondiale, dar America Centrala este afectată de recesiunea din America de Nord.

În acest context, Coface a plasat pe supraveghere negativă ratingurile pentru economiile mici, respectiv Costa Rica, El Salvador şi Guatemala, state care continuă să sufere consecinţele crizei din Statele Unite.

Cele mai multe semnale pozitive se4 concentrează în Asia Pacific, unde ‘semnele de recuperare sunt deja vizibile în cele mai mari două economii din zonă’.

Cu toate acestea, Coface îşi menţine supravegherea negativă asupra ratingului A3 pentru China, stabilită în ianuarie 2009, ‘din cauza problemelor recurente ale companiilor din sectorul privat, unde riscul de incapacitate de plata este cel mai ridicat’.

Compania Coface este o subsidiară a companiei Natixis, al cărei capital social a înregistrat, la finele lui 2008, cifra de 13,4 miliarde euro.

La nivel mondial, cei peste 7.000 de angajaţi din 65 de ţări deservesc 130.000 de clienţi, dintre care 45 la sută fac parte din primele 500 de grupului de companii din lume.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata