Greva laptelui cuprinde, treptat, întrega Europă

Apelul la o greva europeana a laptelui lansat in data de 10 septembrie a condus luni (21 septembrie 2009) la Bruxelles, dar si in Franta, Elvetia si Italia, la o inmultire a actiunilor de varsare a laptelui si a altor acte pentru a denunta criza de supraproductie din acest sector, informeaza AFP.

În fata cladirii Comisiei Europene de la Bruxelles, fermieri din cadrul Confederatiei europene a Producatorilor de Lapte (EMB) au varsat laptele din câteva cisterne, pentru a atrage si mai mult atentia asupra crizei.

“Aceasta este o actiune simbolica, insa astazi aproximativ 40 de milioane de litri de lapte vor fi varsate in intreaga Europa”, a afirmat presedintele EMB, Romuald Schaber. Potrivit Confederatiei agricultorii din cel putin sase state membre ale Uniunii Europene si din Elvetia s-au alaturat luni miscarii de protest inceputa in Franta. Luni producatorii francezi de lapte au blocat, din nou, unitatile de procesare ale grupurilor agro-alimentare in mai multe regiunii ale tarii.

Sâmbata ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire s-a intâlnit cu reprezentantii fermierilor si le-a promis ca vor fi incheiate acorduri intre producatori si procesatori “sub controlul” puterilor publice pentru a garanta un venit stabil pentru producatori. Gestul ministrului nu a calmat insa mânia agricultorilor francezi, care au blocat de asemenea mai multe cladiri administrative.

“Obiectivele nu s-au schimbat: trebuie sa avem certitudinea ca Comisia Europeana isi poate schimba politica in sectorul laptelui”, a explicat Didier Galinou de la Organizatia producatorilor de lapte din Franta (OPL) organizatie membra a EMB.

În Belgia, unde agricultorii au fost primiti luni pentru prima data de la debutul actiunilor de protest de ministrul federeal al Agriculturii, Sabine Laruelle, Federatia Unita a Grupurilor de Crescatori de Animale si Agricultori (FUGEA), estimeaza ca aproximativ 2 milioane de litri de lapte au fost varsate luni (21 septembrie 2009) in partea francofona a tarii, in conditiile in care greva nu a fost urmata de un numar semnificativ de fermierii din Flandra. Alte actiuni de varsare a laptelui au avut loc in Elvetia si in Olanda.

În nordul Italiei, crescatorii si-au incetat luni complet livrarile catre procesatori, dupa ce anterior le-au redus cu 50%. Ministrul pentru Politici agricole, Luca Zaia, si-a exprimat sprijinul fata de actiunea producatorilor, vorbind de un cost de productie de 35-40 centime pe litru in conditiile in care procesatorii platesc un pret de 28-30 de centime pe litru.
Aceasta scadere a pretului platit producatorilor, de peste 50% in anumite tari din Uniunea Europeana intre 2008 si 2009, este la originea protestelor fermierilor europeni.

Comisia Europeana a prezentat, joi, un nou set de masuri pentru a-i ajuta pe producatorii de lapte din Uniunea Europeana pe termen scurt, mediu, si lung, in ideea de a permite revenirea preturilor si a relaxa prevederile pentru a finanta restructurarea acestui sector.
Potrivit pachetului de masuri, prezentat joi de Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel in fata Parlamentului European, in urmatoarele saptamâni Comisia va propune modificarea conditiilor in care statele membre pot impune penalitati in cazul depasirii cotelor de productie.

Concret, guvernele vor fi autorizate sa preleveze penalitati de la fermierii care depasesc cotele lor individuale, chiar daca la nivel national cota de productie nu este depasita.
Aceste penalitati ar urma sa fie colectate si vor putea fi utilizate pentru restructurarea sectorului. Aceste propuneri au fost considerate insuficiente de EMB, dar si de aproximativ 19 state europene regrupate in jurul Frantei si Germaniei.

Într-un text comun, la care si-a anuntat luni (21 septembrie 2009) aderare si Polonia, cele 19 state, printre care se numra si România, solicita introducerea unei noi reglementari in sectorul laptelui care sa insoteasca eliminarea sistemului cotelor, la orizontul anului 2015.
În schimb, tarile din Nordul Europei, favorabile unei liberalizarii a pietei lapteluui, nu s-au asociat la aceasta initiativa, dovada a divergentelor de opinie care exista in Europa cu privire la viitorul acestui sector si a agriculturii in general in UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata