Creştere economică până la 1,3% şi şomaj de 7,5% în 2010

Spre finele anului în curs se preconizează o creştere economică situată între 1% şi 1,3% şi o rată a şomajului de aproximativ 7,5%, a declarat joi (18 martie 2010) la Vaslui, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Mihai Şeitan.

El a avertizat că această uşoară creştere economică nu va fi resimţită imediat de cetăţeni. În ceea ce priveşte şomajul, ministrul a precizat că în următoarele două luni numărul şomerilor va creşte, urmând ca pe perioada verii şomajul să scadă, astfel încât la finalul anului rata şomajului să se apropie de cea înregistrată la sfârşitul anului trecut.

„Raportat la alte ţări europene, în care rata şomajului a ajuns la peste 10%, ne situăm destul de bine. Important este să intensificăm măsurile de reducere a şomajului şi de creare de noi locuri de muncă. Este vorba de sprijinirea şomajului tehnic şi a firmelor care angajează şomeri. De asemenea, vor fi luate o serie de măsuri legate de atragerea investiţiilor străine şi de îmbunătăţirea legislaţiei referitoare la parteneriatul public-privat, măsuri prin care va creşte numărul angajaţilor’, a declarat Mihai Şeitan.

Referitor la situaţia din Vaslui, ministrul Muncii a spus că în perioada următoare va fi înfiinţat un centru de calificare şi reconversie profesională, având în vedere că judeţul este printre cele care numără cei mai mulţi şomeri din ţară. „La Vaslui, acest centru va fi deschis în urma unor prospecţii clare ale pieţei muncii.
Avem o problemă cu aceste cursuri de calificare, din moment ce doar 20% dintre absolvenţi reuşesc să se angajeze. Trebuie să existe o corelare a cursurilor de calificare şi reconversie cu cererea de pe piaţa muncii’, a precizat Şeitan.

Citește și
1 Comentariu
  1. a spune

    Si la noi rata somajului este peste 10%. Cum vom scadea la 7.5% in conditiile in care tot mai multi someri se aduna pe liste, sectorul privat da afara si nu mai angajeaza iar promisa restructurare bugetara sta sa vina??

    Dl Seitan este pe ‘etnobotanice’ ori pur si simplu atat il duce mintea sa spuna

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata