Cristian Diaconescu a confirmat că a depus plângere la Parchet

Social-democratul Cristian Diaconescu a confirmat marţi (23 februarie 2010) la un post tv că a făcut o plângere la Parchet pentru a clarifica cine l-a monitorizat timp de 10 zile, înainte de Congresul extraordinar al PSD.

„Da, categoric (am făcut plângerea – n.r.). Este o sesizare cum se spune în materia noastră in rem – în legătură cu fapta – pentru că vreau să clarific nu numai pentru mine, deşi, mă rog, lucrurile sunt destul de dramatice dacă există şi o doză de adevăr din această perspectivă, dar, până la urmă, şi în ceea ce priveşte funcţionarea acestei societăţi.

Dacă s-a întâmplat aşa ceva, Parchetul este singura instituţie care poate constata dacă a existat o faptă penală în această organizare. Să ne spună, să-mi spună mie şi, evident, tuturor dacă acest lucru s-a întâmplat’, a spus Diaconescu.
El a declarat că nu a făcut plângere şi împotriva jurnalistei Florianei Juncan, pentru că nu se ‘războieşte’ cu presa. Diaconescu a adăugat că îşi doreşte să afle dacă monitorizările au fost făcute într-un cadru legal, subliniind că el nu are niciun mandat pe numele lui.

„Vreau să ştiu şi e util să ştim cu toţii dacă a existat o astfel de operaţiune, dacă a fost organizată legal sau ilegal… Nu poate fi urmărit nimeni decât cu mandat pe siguranţă naţională. Nu există niciun mandat pe numele meu. Nu e niciun motiv să nu clarific aceste lucruri, mai ales că n-am absolut nimic de imputat. Poate n-a fost vorba de monitorizare, poate a fost vorba de ceva normal”, a explicat social-democratul.

Fostul ministru de Externe a menţionat că monitorizarea a început în momentul în care nu a mai beneficiat de protecţia pe care o avea ca demnitar. „De la jumătatea lui 2009 am avut chiar o protecţie ceva mai specială. Era o simultaneitate cu ce se întâmpla în Republica Moldova în acea perioadă. A fost vorba de nişte ameninţări. Această protecţie s-a prelungit o perioadă de timp şi după ce am ieşit din mandat.

Acum nu mai beneficiez. Cam la 3 săptămâni de la 1 februarie s-a oprit această protecţie”, a precizat Diaconescu. În opinia sa, monitorizarea nu a fost făcută de instituţii ale statutului, tocmai de aceea vrea să cunoască adevărul. „Cât pot fi eu de categoric, un cetăţean, o persoană fizică cu posibilităţi de informare limitată, categoric nu este vorba de o instituţie a statului, tocmai de aceea este bine să ştim despre ce este vorba.

Se fac speculaţii, dar este o problemă care trebuie clarificată din punct de vedere al organizării şi al relaţionării cu Congresul PSD„, a adăugat fostul ministru de Externe.
Confirmarea lui Diaconescu vine după ce surse judiciare au declarat ca plângerea în care acesta le solicita procurorilor să afle cine l-a monitorizat, timp de 10 zile, a fost înregistrată şi va fi repartizată unui procuror. Jurnalista Floriana Juncan a declarat, sâmbătă, la un post de televiziune, că a primit spre publicare 36 de pagini de monitorizare a lui Cristian Diaconescu, însoţite de imagini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata