Cum se creşte o afacere în criză: 15 ani de muncă şi o investiţie de un milion de euro pentru un produs cerut de nemţi „ca pâinea caldă”

Un dispozitiv brevetat pentru arderea biomasei stă la baza unei afaceri cu centrale termice dezvoltate de doi fraţi. Cu un randament superior, centralele produse de fraţii Horneţ au ajuns la mare căutare chiar şi în Germania.

Ideea de a construi o centrală termică eficientă de uz casnic, care să coste puţin, să aibă un randament foarte mare şi să utilizeze un combustibil banal le-a venit fraţilor Iuliean şi Aurel Horneţ în anul 1994, scrie România Liberă.

Gigacalorie ieftină din deşeuri

„După 15 ani, sute de încercări, verificări, investiţii, am obţinut în 2008 un brevet de invenţie şi am omologat un arzător gravitaţional. Energia termică se obţine din arderea biomasei granulare sub formă de peleţi (deşeu lemnos deshidratat şi comprimat). Cercetarea şi dezvoltarea proiectului pentru centrală au necesitat o investiţie de un milion de euro, dar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate”, ne-a declarat Iuliean Horneţ.

Pentru că nu au întârziat să apară comenzile, în urmă cu un an, cei doi fraţi au deschis şi o unitate de producţie lângă Bucureşti, la Chiajna. În hala de producţie, 18 angajaţi montează centrale atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export.

Ca să-şi promoveze produsul, Iuliean şi Aurel Horneţ suie la sfârşit de săptămână centrala pe platforma unui camion şi merg prin toate marile oraşe din ţară. Fac demonstraţii „pe viu”.

În Vest, subvenţie în funcţie de randament

Sistemele de încălzire patentate sub denumirea de ecoHornet realizează arderea completă a peleţilor, în urma arderii neexistând fum în gazele arse, depuneri de cenuşă sau gudron.

„Produsul nostru are randament de 93%, ceea ce nu mai există în momentul de faţă în alte părţi. Comisia de omologare a măsurat de trei ori şi tot nu vroia să ne dea randamentul de 93%, nu le venea să creadă”, mai spune Horneţ.

În UE se acordă subvenţii pentru centralele pe peleţi doar pe criterii de performanţă, dacă există un randament de peste 90%.

„Aşa am ajuns să livrăm centrale în Germania, unde deja avem instalate câteva unităţi şi am primit o comandă pentru 800 de bucăţi”, ne-a declarat Iuliean Horneţ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata