Curs euro-leu: Leul câştigă teren, în sfârşit

– Euro s-a depreciat in raport cu leul, Banca Nationala stabilind un curs de referinta de 4,3537 lei pentru un euro.

Intarirea monedei nationale vine cu doar o zi inainte ca FMI sa elibereze urmatoarea transa a imprumutului.

Astfel, moneda nationala s-a apreciat cu 0,34% in raport cu moneda unica europeana, dupa ce miercuri ajunsese la un minim istoric de 4,3688 lei pe unitate.

Leul a continuat sa se aprecieze si fata de dolarul american.
Dolarul a fost cotat la 3,5420 lei pe unitate, cu 0,55% mai putin decat miercuri, cand BNR il cota la 3,5617 lei pe unitate.

Si aurul s-a ieftini joi, fiind stabilit un pret de 141,3422 lei pentru un gram. Gramul de aur ajunsese miercuri la 142,0403 lei.

Analistii nu au fost impresionati de aprecierea timida a leului in fata euro si cred ca este doar o miscare normala a pietii, schimbarile de curs de pe o zi pe alta neavand nicio semnificatie majora, scrie Ziare.com.

Totusi, intarirea monedei nationale vine cu doar o zi inainte ca FMI sa elibereze urmatoarea transa a imprumutului.

Analistul financiar Ilie Serbanescu spune ca aprecierile se pot face numai pe termen lung, iar daca leul va continua sa se intareasca numai daca va interveni Banca Nationala. El catalogheaza o eventuala interventie a BNR ca fiind „impotriva firii”.

„Daca o va face (n.r. – daca leul se va aprecia), o va face pe baza unor interventii ale BNR. Iar aceste interventii ar fi gresite pentru economie pentru ca nu se poate ca economia sa scada, iar moneda nationala sa creasca”, a declarat Ilie Serbanescu pentru Ziare.com.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    Si daca FMI nu da transa?
    Sa vezi luni cum sare cursul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata