Curtea Constituţională a exagerat în decizia privind ANI

Preşedintele Traian Băsescu consideră că a fost o exagerare a Curţii Constituţionale decizia prin care a demontat legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deoarece fiecare demnitar este conştient de faptul că odată cu dobândirea funcţiei trebuie să-şi facă publică averea.

„Cred că în decizia sa Curtea Constituţională a exagerat, dintr-un motiv simplu: nu este o chestiune de confidenţialitate sau de secret al datelor personale averea demnitarilor”, a afirmat şeful statului, luni, într-o declaraţie de presă. În acest sens, el a precizat că toţi demnitarii care au candidat pentru diverse funcţii au ştiut că trebuie să depună o declaraţie de avere.

„În momentul de faţă nu avem nici un demnitar care să fi fost ales înainte de adoptarea legii ANI, toţi au fost aleşi după 2007. (…) Toţi cei care sunt vizaţi de legea ANI, mai puţin judecătorii, dar se pare că aici avem o problemă, au ştiut că trebuie să dea o declaraţie de avere”, a spus preşedintele, care a adăugat că dacă demnitarii nu vroiau să-şi facă publică averea, atunci nu candidau la funcţii.

Mai mult, odată cu depunerea candidaturii la o funcţie, actualii demnitari şi-au depus şi declaraţiile de avere, astfel ei au optat să-şi facă publică averea, a completat Băsescu. Şeful statului a subliniat că acesta este un „comentariu personal”, care nu mai poate influenţa decizia Curţii Constituţionale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata