Dator la stat sau la bancă, tot în stradă ajungi

– Vestea începerii executării silite a unora dintre cei care au achiziţionat o locuinţă prin programul „Prima Casă” va avea un impact semnificativ asupra numărului celor care vor aplica în viitor pentru un credit garantat de stat, scrie Adevărul

.
Concret, „din moment ce oamenii încep să realizeze că, în caz de neplată a unui număr anume de rate lunare, se supun aceloraşi riscuri de evacuare, la fel ca în cazul creditelor imobiliare clasice, în mod sigur încrederea în programul guvernului va scădea substanţial”, consideră Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

Mai mult, sentimentul că „cineva te protejează” în cazul în care începi să ai dificultăţi la plata ratelor va dispărea din rândul celor care au contractat credite prin „Prima Casă”. Singura diferenţă constă în procedura aplicată. Mai exact, în timp ce în cazul unui credit clasic, ca urmare a neachitării ratelor, banca îl execută silit pe datornic şi scoate proprietatea la licitaţie pentru a-şi recupera banii, dacă împrumutul este garantat de stat, atunci instituţia de credit este despăgubită de acesta, datornicul evacuat, iar casă scoasă la licitaţie de stat pentru acoperirea pierderii.

„Există doar o parte protejată de stat în relaţia client-bancă, anume cea din urmă. Singurul avantaj pe care l-a avut împrumutatul a fost acela că a obţinut ceva mai uşor creditul, prezenţa statului drept garant diminuând riscul asumat de instituţia de credit”, mai spune consultantul.

Ştiam că rişti să rămâi fără casă chiar dacă ai un credit garantat de stat, dar mă aşteptam la mai multă înţelegere din partea autorităţilor, la păsuiri spre exemplu. În definitiv, statului îi plătim taxe şi impozite, iar el, în schimb, se comportă asemeni unei bănci, asemeni unei firme căreia îi eşti dator”, spune Andrei, un tânăr bucureştean, al cărui dosar de aplicaţie pentru un împrumut prin „Prima Casă” este în prezent în analiză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata