De ce TVA nu se duce integral în preţuri?

– Mugur Isărescu spune că cererea redusă va tempera scumpirile

– Inflaţia de 8% convenită cu FMI reprezintă un criteriu de  performanţă, dar BNR ţinteşte în continuare o rată mai mică

– Guvernatorul se aşteaptă ca leul să se stabilizeze la niveluri bune pentru inflaţie

Conjunctura economică din acest moment nu va permite o transferare integrală în preţuri a majorării taxei pe valoarea adăugată, a afirmat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul unui seminar organizat de instituţia pe care o conduce, relatează Curierul Naţional.

El şi-a argumentat această afirmaţie prin faptul că în momentul de faţă asistăm la o contracţie a cererii care nu permite agenţilor comerciali să ridice prea mult preţurile.

Isărescu a precizat că dacă ar fi ca întreaga majorare de la 19% la 24% să fie inclusă în preţ, aceasta ar trebui să se ridice la 4,2%. El a amintit însă că 9% din coşul de consum urmărit de BNR include produse şi servicii cu TVA 0% sau 9% unde nu s-a operat nicio modificare, ceea ce ar duce creşterea maximală spre 3,9%.

Calculele aritmetice sunt una, însă economia este mai complicată, a spus  Isărescu, care nu se aşteaptă ca această majorare de taxă să fie transferată în totalitate în preţuri. „Explicaţia este legată de un deficit substanţial de cerere„, a afirmat Isărescu. Acesta a adus în discuţie faptul că în Ungaria majorarea taxei pe valoarea adăugată nu s-a regăsit decât pe jumătate în preţurile de consum.

 

Creditarea în euro, un fenomen ce trebuie ţinut sub control

Lucian Anghel, economist-şef la BCR, a afirmat în discursul său că bancherii au tras concluzii de pe urma crizei şi speră că vor avea memoria lungă, şi nu scurtă. Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank, este de acord că vor trebui luate măsuri concertate pentru limitarea creditării în valută.

El a amintit că împrumuturile de consum nu are niciun rost să fie contractate în euro, în timp ce problema creditelor ipotecare trebuie nuanţată întrucât alternativa creditului în moneda locală este limitată de imposibilitatea finanţării în lei pe termen lung. Mugur Isărescu este de acord că datoriile contractate pe termen lung deocamdată sunt mai prudente în euro, atât timp cât economisirea în lei este doar pe termen scurt. „Nu am face decât să înlocuim un risc cu alt risc”, a afirmat guvernatorul.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    Dl Isarescu spune numai lucruri trasnite in ultima vreme.
    Eu vad peste tot preturi mai mari (si chiar mai mari decat de 4.2%) inclusiv la paine si alte produse alimentare!

    Chestia cu cererea si oferta e buna in teorie, in realitate nu s-a intamplat aproape niciodata in romania. Se va cumpara mai putin, dar mai scump.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata