Republica Moldova ar putea rămâne fără preşedinte

Presedintele Partidului Democrat al Republicii Moldova, Marian Lupu, propus la functia de presedinte al tarii de Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), intentioneaza sa participe vineri, 20 noiembrie, la congresul Partidului “Rusia Unita” la Sankt Petersburg.

Potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, Lupu are planificate o serie de intrevederi cu liderii “Rusiei Unite” si intentioneaza sa semneze un acord de cooperare dintre cele doua partide. De altfel, mass-media ruse afirma ca la congres a fost invitat si oponentul politic al lui Lupu, liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, ipoteza neconfirmata la nivel oficial.

Potrivit Vremia Novostei, prelungita criza politica interna din Republica Moldova ii determina pe liderii principalelor partide din aceasta tara sa solicite ajutor Rusiei. Data alegerilor prezidentiale repetate (presedintele tarii este ales de parlament) nu a fost inca fixata, cu toate ca, potrivit noii legislatii, acestea ar trebui sa aiba loc pâna cel târziu 10 decembrie. În opinia expertilor intervievati de Vremia Novostei, nic i de data aceasta nu se va reusi alegerea presedintelui.

AIE, care detine 53 de mandate in parlamentul moldovean cu 101 locuri, l-a inaintat candidat pe Marian Lupu. Pentru a fi ales, Lupu are nevoie de 61 de voturi, insa la 10 noiembrie deputatii comunisti au refuzat sa participe la vot. Legea permite doar doua incercari de alegere a presedintelui, iar in cazul in care si a doua tentativa va esua, in 2010 alegatorii moldoveni vor fi nevoiti sa mearga din nou la alegeri par lamentare.

Cu toate acestea, Lupu nu doreste sa creeze o coalitie, deoarece acest lucru ar insemna “concentrarea puterii in mâinile unui singur om – liderul comunist Voronin”. Dupa cum le-a declarat Lupu jurnalistilor, comunistii i-ar fi propus sprijin la prezidentiale in schimbul unei asemenea aliante. De altfel, in posibilitatea unei atare aliante era oricum greu de crezut, mai ales dupa conferinta de presa pe care Voronin o sustinuse la sfârsitul saptamânii, in timpul careia acesta l-a numit pe Lupu “vitelus adolescent”.

De asemenea, Lupu a infirmat informatiile din mass-media, conform carora la inceputul lunii liderii de la Kremlin i-ar fi solicitat sa-l sprijine pe Lupu.
Reprezentantii AIE propun diverse variante de depasire a blocajului politic: de la trimiterea lui Voronin ca ambasador in Cuba pâna la interzicerea partidului sau. Mihai Ghimpu, presedintele parlamentului si presedinte interimar al republicii, a declarat ca nu exclude initierea unor dezbateri parlamentare pe marginea rezolutiei Consiliului Europei privind condamnarea comunismului, iar acest lucru ar putea crea o baza legis lativa pentru scoaterea comunismului in afara legii.

Totusi, analistul moldovean Oazu Nantoi nu exclude ca o parte dintre deputatii comunisti care nu doresc alegeri anticipate sa sprijine candidatura lui Lupu. “În caz contrar, deja in primavara anului viitor in republica ar putea avea loc un referendum privind revenirea la practica alegerii prin vot popular a sefului statului”, subliniaza Nantoi. Astfel, in opinia expertului, “in toamna lui 2010, ar putea avea loc atât alegeri parlamentare, cât si prezidentiale, alegeri pe care Partidul Comunistilor, in continua degradare, le va pierde”.

În lipsa unei puteri prezidentiale in republica, de o influenta din ce in ce mai mare incepe sa se bucure premierul Vlad Filat, reprezentantul Partidului Liberal-Democrat (PLD), membru al AIE. Zilele trecute, reprezentantii a 20 de filiale ale “Uniunii Centriste”, condusa de fostul premier Vasile Tarlev, au anuntat ca trec in tabara liberal-democratilor.

Potrivit Vremia Novostei, popularitatea lui Filat a crescut dupa semnarea cu România a Acordului privind micul trafic la frontiera, acord ce permite deplasarea fara vize a unui numar de circa un milion de cetateni moldoveni care locuiesc pe o raza de 30 de km de granita cu statul român. “Pe viitor, o buna parte dintre alegatori vor dori sa voteze pentru liberal-democrať, si-a exprimat convingerea politologul moldovean Victor Josu. Astazi, insa, de o simpatie mai mare se bucura Marian Lupu, care, potrivit ultimelor sondaje, l-a depasit in acest sens pe Vladimir Voronin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata