Deficitul României cu produse agroalimentare – 700 milioane euro la 5 luni

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare, în primele 5 luni ale anului, s-a ridicat la peste 700 de milioane de euro, în scădere uşoară, cu 2,2 la sută, faţă de perioada similară din 2009, când a totalizat 716 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În primele cinci luni ale anului, România a exportat produse agroalimentare de aproape 769,84 milioane euro, mai puţin cu 4,1 procente faţă de perioada similară din 2009, iar importurile au înregistrat o scădere de numai 3,2 la sută.
Valoarea importurilor de produse alimentare a totalizat, în primele cinci luni ale anului, 1,47 miliarde euro, faţă de 1,519 miliarde euro în perioada similară din 2009, ceea ce a adus României un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 700,184 milioane euro.

Exporturile unei cantităţi de 927.321 tone de produse în ţările comunitare au adus României o sumă de 563,94 milioane euro, faţă de 566,1 milioane euro în primele cinci luni din 2009, iar în ţările terţe au totalizat 205,89 milioane euro pentru 783.797 tone produse, faţă de plusul obţinut anul trecut de pe aceste pieţe, de 236,7 milioane euro.

Cele mai exportate produse pe pieţele intra şi extra comunitare au fost ţigările de foi, trabucurile şi ţigaretele, care au adus României aproape 152,5 milioane euro, fiind urmate de cereale – porumb şi grâu – pentru care au fost încasate 111,16 milioane euro, respectiv 51,27 milioane euro.
Seminţele de floarea soarelui au ocupat poziţia a treia la încasări din exporturi, cu 41,58 milioane euro, iar animalele vii din specia bovină şi uleiurile rafinate de floarea soarelui, de şofran şi de bumbac au adus României 38 milioane euro, respectiv 35,2 milioane euro, în primele cinci luni ale acestui an.

În ceea ce priveşte importurile, ţările comunitare au fost principalele surse de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru România, cu un total de 1,173 miliarde euro (aproape 1,6 milioane tone produse), în timp ce din ţările terţe România a importat 545.707 tone de produse, în valoare de 296,2 milioane euro.
România continuă să importe cantităţi importante de carne de porc, fie proaspătă, refrigerată sau congelată, numai în primele cinci luni suma cheltuită depăşind 105,25 milioane euro pentru o cantitate de 68.226 tone de carne de porc.

De asemenea, în topul importurilor se mai află zahărul din trestie sau din sfeclă (121.630 tone), în valoare de 61,5 milioane euro, alte preparate alimentare – 54,4 milioane euro, turte şi alte reziduuri din extracţia uleiului de soia – 53,3 milioane euro.
Toţi miniştrii Agriculturii din ultimii ani au declarat că unul dintre principalele obiective îl reprezintă reducerea importurilor de produse agroalimentare, mai ales dintre acelea pe care România le poate produce pentru asigurarea consumului intern, dar deocamdată niciun program nu s-a dovedit a fi o reuşită din acest punct de vedere, indiferent de culoarea politică a ministrului.

România asigură, în prezent, doar 30 la sută din consumul de carne de porc şi în jur de 70-80 la sută la cel de pasăre, deşi în urmă cu câţiva ani procentele acestor producţii erau mai ridicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata