Alegeri prezidenţiale fără patimă în România

România va merge duminica viitoare la vot fara tragere de inima si fara mari sperante. La 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu, tara trece printr-o criza de incredere. Absenteismul va caracteriza, fara indoiala, scrutinul pentru alegerea presedintelui tarii, este de parere publicatia franceza Ouest France.

Piata Universitatii din Bucuresti. Aici, acum 20 de ani, poporul român se lupta pentru a pune capat dictaturii lui Ceausescu si a visa la democratie. Astazi, in atmosfera rece din noiembrie, trecatorii se grabesc, ignorându-i pe cei care distribuie pliante si cadouri electorale. Politica nu-i mai preocupa pe români si primul tur ale alegerilor prezidentiale nu face exceptie. “Eu nu merg sa votez, spune Anca Tudor, 45 de ani.

Anul trecut, ne-au promis (profesorilor) o crestere a salariilor cu 50% si nu s-a intâmplat nimic pâna acum. Este criza, nu sunt bani pentru plata salariilor functionarilor, FMI se ingrijoreaza, oamenii trec prin mari greutati si ei nu se gândesc decât la numirea primului ministru (cabinetul Boc a cazut la inceputul lui octombrie si n-a putut fi desemnat niciun inlocuitor, in lipsa unui compromis intre parlament si presedinte).

Pentru ce sa votam? Nu fac nimic pentru cetateni si, daca tara evolueaza, nu este datorita lor.” Un discurs amar, plin de dezamagire, pe care-l impartasesc tot mai multi români, potrivit publicatiei mentionate. La ultimele alegeri parlamentare, numai 39% din alegatori s-au prezentat la urne. Duminica, se asteapta ca aproape jumatate dintre ei sa stea acasa.

Vlad, 28 de ani, explica motivele dezinteresului pentru clasa politica. “Politica nu este aici decât un mare circ, intretinut de media. Toti sunt in politica din 1989, n-au niciun program adevarat si nicio ideologie. Fara a mai pomeni cazurile, inca frecvente, de coruptie, voturile cumparate. În aceasta campanie nu se vorbeste deloc de criza sau de sistemul de sanatate”, regreta tânarul.
El il va vota totusi pe Traian Basescu, presedintele in exercitiu (Partidul Democrat Liberal, PD-L, centru-dreapta), pe care-l considera “raul cel mai mic” din cei 12 candidati inscrisi in cursa pentru fotoliul prezidential. Vrea mai ales ca Mircea Geoana si Partidul Social Democrat, “urmasii lui Ceausescu”, sa nu ajunga din nou la putere.

Alegerea in lipsa de ceva mai bun si urmele trecutului cântaresc greu in votul românilor, subliniaza Ouest France. Aurel, 62 de ani, si fiul sau, Mihai, il vor vota pe liberalul Crin Antonescu, “pentru ca este curat”. “Are 50 de ani, n-are trecut comunist si nu s-a imbogatit dupa 1989, spune Aurel.
În 2004, l-am votat pe Basescu, dar m-a dezamagit, n-a facut nimic din ce a promis in ceea ce priveste coruptia sau justitia.” Potrivit sondajelor, presedintele in exercitiu ar ocupa primul loc duminica si se va confrunta in al doilea tur cu unul din principalii sai adversari, cu cote foarte apropiate, liberalul Crin Antonescu sau social-democratul Mircea Geoana.

Citește și
2 Comentarii
  1. armido5 spune

    • Este singurul candidat care îl poate învinge pe Traian Băsescu.
    o Popularitatea lui Mircea Geoană a crescut cu 15% din aprilie, în timp ce Traian Băsescu a scăzut aproape 30%.
    o În acest moment, există doar doi candidaţi care contează în cursa pentru Cotroceni: Mircea Geoană şi Traian Băsescu. Oamenii trebuie să aleagă raţional şi să voteze candidatul cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Traian Băsescu.

  2. deni spune

    in acest caz nu e capabil nici basescu nici geoana:)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata