Directorul general al Poliţiei Locale Ploieşti, Cristinel Toader, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Cristinel Toader, director general al Poliției Locale Ploiești, acuzat printre altele de șantaj, evaziune fiscală și abuz în serviciu.

Cristinel Toader este acuzat de șantaj — 4 infracțiuni, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite — 3 infracțiuni, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată — 12 acte materiale, abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit, în formă continuată — 2 infracțiuni și evaziune fiscală, în formă continuată.

În dosar, au fost deferite justiției SC Zedeka Advertising SRL Ploiești și SC Esrom Advertising SRL Ploiești pentru evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni , în perioada martie 2013 — septembrie 2014, Cristinel Toader a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul instituției, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 euro.

„Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcției de șef serviciu, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului. Pentru a obține subiectele, Toader l-a constrâns prin amenințare cu pierderea postului, pe un membru în comisia de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, după ocuparea funcției de către persoana respectivă, în martie 2014, el a amenințat-o pe aceasta cu desființarea funcției, dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la poliția locală. Totodată, șeful Poliției Locale Ploiești a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins și a primit 200 euro, în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă.

„Anterior, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, Toader, în modalitatea expusă, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb. După ocuparea funcției, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou. Președintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader — sub amenințarea cu desființarea locului de muncă — să introducă în plicurile cu subiecte niște variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ci fuseseră impuse de directorul instituției, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfășurat, a fost desemnat câștigător”, au reținut anchetatorii.

DNA precizează că, în perioada 2012 — 2014, în mod repetat, Cristinel Toader a coordonat, prin persoane interpuse, SC Esrom Advertising SRL (în care a deținut anterior calitatea de asociat/administrator) și SC Zedeka Advertising SRL (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfășurând în numele acestora activități producătoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constând în închirierea de panouri publicitare.

Sursa citată menționează că, în perioada 2013 — 2015, directorul general al Poliției Locale Ploiești, cu intenție, în mod repetat, prin încălcarea dispozițiilor legale, a avizat plata consumurilor de carburant pentru un autoturism aflat în dotarea instituției care nu a fost utilizat în interesul acesteia.

„Inculpatul a dispus plata drepturilor salariale către doi angajați, deși aceștia nu și-au desfășurat efectiv activitatea în cadrul și în interesul entității angajatoare, conform fișei postului, prejudiciind bugetul acesteia cu suma peste 14.000 lei. Unul dintre cei doi angajați, pontat și remunerat necuvenit, a desfășurat în realitate activități comerciale private, în interesul personal al inculpatului, iar celălalt și-a desfășurat activitatea în interesul Primăriei Ploiești. În perioada 2012 — 2014, Toader a achiziționat de la mai mulți agenți economici bunuri, lucrări și servicii, exclusiv prin cumpărare directă, în afara mediului concurențial, cu divizarea achizițiilor publice și folosirea unei metode de calcul care a condus la subevaluarea valorii achiziției, fără a o estima fundamentat, respectiv fără a asigura utilizarea eficientă a fondurilor publice”, se mai arată în comunicat.

DNA mai precizează că, în perioada 2013 — 2014, el a participat, cu încălcarea prevederilor Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, la două programe de pregătire profesională destinate consilierilor juridici ai instituției.

Prin cele două fapte de abuz în serviciu — achiziții și participare nelegală la programe de pregătire, bugetul instituției a fost prejudiciat cu peste 708.000 lei.

Procurorii au mai constatat că, în perioada 2010 — 2014, cele două firme controlate de acesta, în mod repetat, au evidențiat în contabilitate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, constând în 564 de facturi având ca obiect prestarea de servicii fictive emise de mai multe firme, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului, în valoare totală de aproximativ 840.000 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA aferentă.

Poliția Locală Ploiești și Ministerul Finanțelor Publice s-au constituit părți civile cu peste 722.000 lei, respectiv peste 963.000 lei. În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Cristinel Toader și asupra conturilor celor două firme.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalul Prahova, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata