SUA: Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru Abu Ghaith, ginerele lui Osama bin Laden

Procurorii americani au cerut luni, 25 august, ca Suleiman Abu Ghaith, un ginere de-al lui Osama bin Laden, să-și petreacă restul vieții în închisoare după ce a fost găsit vinovat de infracțiuni legate de terorism, relatează AFP.

Abu Ghaith, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit vinovat în martie de un juriu federal din Manhattan pentru conspirație de a ucide americani, precum și pentru conspirație pentru furnizarea de sprijin material pentru teroriști și asigurarea propriu-zisă a acestui sprijin.

În motivare, procurorii îl portretizează pe Abu Ghaith drept un purtător de cuvânt carismatic al Al-Qaida care după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 a înregistrat videoclipuri incendiare pentru a recruta noi membri, precizând că inculpatul nu a dat dovadă de remușcări și a mințit la proces.

Procurorii au respins argumentele avocaților apărării — care au cerut o condamnare la 15 ani de închisoare—, conform cărora Abu Ghaith nu a complotat în mod conștient pentru a ucide americani.

„Acuzatul a jucat un rol central în conspirația Al-Qaida pentru a ucide americani, celebrând moartea a aproape 3.000 de oameni și proclamând cu mândrie că tragedia lipsită de sens a fost justificată și că America merita să fie atacată”, amenințând cu „noi atacuri de o magnitudine similară și făcând eforturi pentru a determina noi recruți să se alăture misiunii criminale a Al-Qaida”, susțin procurorii americani.

„O condamnare la închisoare pe viață este singura sentință potrivită în acest caz”, au pledat ei. Sentința ar urma să fie pronunțată la 23 septembrie de judecătorul districtual din Manhattan, Lewis Kaplan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata