DNA: Risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată cu noile coduri

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că prin intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noilor coduri există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată.

„DNA îşi exprimă deosebita îngrijorarea privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noului Cod penal şi ale noului Cod de procedură penală la 1 februarie 2014, situaţie în care există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi .

Sursa citată menţionează că intrarea în vigoare a noului Cod penal în forma actuală ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, arătând că aceste fapte sunt sancţionate în prezent cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar în noua reglementare – cu închisoare de la unu la 5 ani, astfel încât termenul de prescripţie se va reduce de la 15 la 5 ani.

„Având în vedere că multe înşelăciuni comise în dauna statului, precum cele săvârşite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate, sunt identificate după mulţi ani de la săvârşire, prevederea din noul Cod penal va împiedica tragerea la răspundere a autorilor unor asemenea fapte. Aplicarea normelor de drept penal se face în considerarea principiului legii mai favorabile, astfel încât intrarea în vigoare a textului în această formă chiar pentru o singură zi va determina încetarea procesului penal în cauze având acest obiect”, se spune în comunicat.

Din estimările DNA, 12 cauze aflate pe rolul instanţelor sunt în situaţia de a fi închise în cursul anului 2014, iar 23 în cursul anului 2015, ca urmare a micşorării limitelor de pedeapsă reglementate de noul cod, iar în 64 de dosare aflate în curs de urmărire penală la procurorii anticorupţie urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale din acelaşi motiv.

Totodată, susţine DNA, persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave vor beneficia de aplicarea legii mai favorabile şi de reducerea obligatorie a pedepsei la 5 ani de închisoare.

„Dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoştinţă suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigaţie. Reglementarea a fost criticată de către practicieni întrucât poate fi interpretată în sensul că persoana cercetată devine suspect şi trebuie anunţată în momentul în care există indicii rezonabile că a săvârşit o infracţiune, ceea ce lipseşte de eficienţă metode de investigaţie precum interceptarea comunicaţiilor sau folosirea investigatorilor sub acoperire”, mai subliniază sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata