Emil Constantinescu: Trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste

Președintele Fundației Române pentru Democrație, Emil Constantinescu, a declarat vineri, 22 august, la Congresul INTERASSO că nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste care a permis instaurarea acelor regimuri criminale.

„Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapare sub haine violente, ca în Grecia, sub haine moderne, ca în Cehia, sau se poate recicla oricând într-un regim agresiv care, folosind slăbiciunile democrației, să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare sau represive”, a spus Emil Constantinescu la cel de-al XXI-lea Congres al Asociației internaționale a foștilor deținuți politici și victime ale comunismului din Europa de Est (INTERASSO).

El a menționat că, dacă nu a fost posibil în timpul dictaturii, cel puțin după prăbușirea ei să avem curajul să spunem adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu cei arestați, torturați sau uciși.

„În multe dintre fostele țări comuniste din Europa Centrală și de Est apare un fenomen nou: redistribuirea foștilor nomenclaturiști și membri ai poliției politice, deveniți oligarhi, și a urmașilor lor în partide așa-zise de dreapta. Aceasta înseamnă cea mai cumplită lovitură pentru supraviețuitorii gulagurilor comuniste. După ce în regimul comunist le-au fost furate viața și libertatea, acum, în democrație, le sunt furate și idealurile, care sunt vândute și cumpărate la noile tarabe ale economiei de piață”, a mai spus Emil Constantinescu, ‘chairman-ul’ sesiunii de vineri a Congresului.

Fostul președinte al României a adăugat că proiectele pe care și le-a asumat prin Fundația Română pentru Democrație în numele societății civile urmăresc crearea unui spațiu educațional pentru generația aflată acum pe băncile școlilor și pentru cei care vor construi viitoarea societate.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a arătat că pentru România și pentru toate țările Europei de Est, care acum un sfert de secol au pornit pe drumul libertății și al democrației, a venit timpul pentru un moment de bilanț și de reflecție față de tot ceea ce a însemnat regimul totalitar comunist și pentru moștenirea lăsată de acesta.

„Congresul dumneavoastră deschide calea unei ample afirmări a vocației pedagogice pe care istoria recentă trebuie să o împlinească, iar memoria rezistenței contra dictaturii și represiunii este cel mai important stimulent al vigilenței noastre, cel mai eficace antidot contra derivelor antidemocratice ale căror riscuri nu pot fi nesocotite”, a declarat Tăriceanu.

El s-a arătat convins că, alături de declarația de la Praga inițiată de Vaclav Havel în iunie 2008 și de platforma Memoriei Europene și a Conștiinței din 2011, „rezoluția Congresului dumneavoastră venită la 25 de ani de la prăbușirea regimurilor comuniste totalitare va deveni un proiect esențial în angajarea sistemelor de educație europene și a întregii societăți în combaterea extremismului de orice fel, a intoleranței și a oricărei derive antidemocratice”.

Congresul INTERASSO se desfășoară vineri și sâmbătă la sala „Drepturile Omului” din Parlamentul României.

La congres participă delegați din Germania, Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, România și figuri reprezentative ale rezistenței anticomuniste.

Congresul de la București celebrează 25 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist și amintind lupta împotriva dictaturii.

„Sesiunile congresului vor prilejui o mai bună cunoaștere a istoriei represiunii și rezistenței anticomuniste din fiecare țară și modul în care memoria acesteia poate sluji la însănătoșirea morală a societăților postcomuniste și la educația noii generații europene. Va fi analizată evoluția procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecând de la Declarația de la Praga inițiată de Vaclav Havel în iunie 2008, Rezoluția Parlamentului European asupra conștiinței europene și totalitarismului din 2009, Declarația de la Vilnius din iulie 2009 până la Platforma memoriei europene și a conștiinței din 2011, adoptată la inițiativa președinției poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educațional care să angajeze societatea civilă în combaterea intoleranței, extremismului și mișcărilor antidemocratice”, potrivit unui comunicat remis joi.
România este reprezentată la acest congres de Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), membră a INTERASSO. În cadrul congresului a fost prezentat și mesajul dr. Lee Edwards, chairman al Fundației Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington.

„Congresul va propune adoptarea unei rezoluții prin care se va cere Parlamentului European condamnarea crimelor și ideologiei comuniste și se va încheia cu o conferință de presă care va avea loc în 23 august, ziua europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata