Gabriela Szabo – propusă ministru al Tineretului şi Sportului

Gabriela Szabo a fost propusă, la 3 martie 2014, ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III.

S-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistriţa-Năsăud. Este absolventă a Universităţii de Sport şi Educaţie Fizică ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca. Este multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la atletism în probele de 1.500, 3.000 şi 5.000 de metri.

A început atletismul în oraşul natal, fiind descoperită la un cros şcolar de antrenorul emerit Zsolt Gyongyossy, cel care o va pregăti în întreaga carieră şi cu care s-a căsătorit, în 1999.

Încă din perioada junioratului, talentul şi calităţile sale remarcabile pentru probele de semifond şi fond s-au făcut remarcate, obţinând performanţe deosebite. În 1991, la 15 ani, devine campioană europeană la Salonic, pentru ca în 1992 să obţină argintul la Campionatele Mondiale de juniori, desfăşurate la Seul. Un an mai târziu, ocupă locul 1 la Campionatele Europene de la San Sebastian, iar în 1994 devine campioană mondială la Lisabona. În acelaşi an, stabileşte la Campionatele Europene de seniori de la Helsinki un nou record mondial de junioare în proba de 3.000 m, obţinând medalia de bronz.

Și ca senioare, continuă seria marilor succese. În 1995, la Campionatele Mondiale de sală de la Barcelona, devine campioană mondială în proba de 3.000 m. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, obţine argintul la 1.500 m. Urmează un nou titlu mondial obţinut la Campionatele Mondiale de sală de la Paris (1997) şi tot în acelaşi an, devine campioană mondială la Atena în proba de 5.000 m. În 1998, câştigă aurul la 3.000 m la Campionatele Europene de sală de la Valencia şi argint la Campionatele Europene în aer liber de la Budapesta, la 5.000 m. Și 1999 reprezintă pentru Gabriela un an plin de succese.

Cucereşte trei medalii de aur, în sală, la 1.500 şi 3.000 m, la Campionatele Mondiale de la Maebashi (Japonia), şi în aer liber, în proba de 5.000 m de la Campionatele Mondiale de la Sevilla, unde a triumfat de o manieră impresionantă. În acelaşi an, se impune în cele şapte etape ale circuitului Golden League, disputate la Oslo, Roma, Paris, Monaco, Zurich, Bruxelles şi Berlin, ca şi în Grand Prix-ului de la Munchen, performanţe în urma cărora a ocupat locul 1 în clasamentul Grand Prix, cu 108 puncte, la egalitate cu mozambicana Maria Mutola.

În 2000, după ce cucereşte un nou aur la 3.000 m, la Campionatele Europene de sală de la Gent (Belgia), îşi vede visul împlinit, devenind campioană olimpică în proba de 5.000 m, la Sydney. La aceeaşi competiţie obţine bronzul la 1.500 m. Anul următor, la Campionatele Mondiale de sală de la Lisabona, Szabo obţine doar argintul la 3.000 m, pentru a se revanşa câteva luni mai târziu la Mondialele în aer liber de la Edmonton, unde ocupă primul loc în proba de 1.500 m. Ultima performanţă notabilă o realizează în 2002, la Campionatele Europene în aer liber de la Munchen, supercampioana noastră terminând a doua la 1.500 m.

Prin succesele dobândite de-a lungul impresionantei sale cariere, dar şi prin maniera în care le-a obţinut, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană s-a impus cu pregnanţă în galeria marilor atleţi ai lumi care au cules admiraţia şi respectul tuturor. Pentru rezultatele de excepţie din 1999, a fost declarată de IAAF cea mai bună atletă din acel an, iar de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive cea mai bună sportivă a anului 1999. Este maestră emerită a sportului şi cetăţean de onoare a oraşelor Bistriţa, Cluj-Napoca şi Bucureşti. În anul 2000 a primit Ordinul naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de comandor.

În anul 2005, şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă profesionistă. În vara lui 2006, la Internaţionalele României de Atletism, a fost organizată retragerea oficială a Gabrielei Szabo.

S-a implicat în numeroase programe care promovează virtuţile sportului. Astfel, ea conduce Asociaţia ”Sport pentru Viaţă”. Obiectivul acestei organizaţii este să determine cât mai mulţi oameni să participe la acţiunile dedicate sportului de masă. Din data de 19 august 2013 deţine şi titlul onorific de Ambasador al turismului Românesc alături de alte şapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească. Pe 5 aprilie 2013, Gabriela Szabo a pierdut alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Atletism. Gabriela Szabo este din februarie 2013 consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata