Creşterea ratei obezităţii necesită intervenţii de urgenţă

1

Obezitatea nu inceteaza sa creasca in tarile industrializate, in timp ce, paradoxal, pragul de 1 miliard de persoane care sufera de subnutritie a fost depasit in 2009 – este o constatare unanima. În Franta, obezitatea a trecut in 12 ani de la 8,5% la 14,5% din populatia adulta, adica 6,5 milioane de persoane, potrivit anchetei realizate de Obepi-Roche, publicate pe 10 noiembrie, informeaza cotidianul francez Le Monde.

Obezitatea atinge circa 27% din cetatenii britanici si aproape 30% din americani, urmând sa afecteze 700 milioane de persoane de pe planeta in 2015, apreciaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Exista mute cauze ale acestei boli care vizeaza mai ales populatii defavorizate: alimentatie dezechilibrata, sedentarism in crestere (francezii petrec in medie 3 orre pe zi in fata unui ecran), lipsa activitatii fizice sau cauze genetice.

Pentru a combate acest fenomen, guvernul francez a lansat la inceputul lui 2001 un Program national de nutritie sanatoasa (PNNS). “Franta a fost una din putinele tari care au lansat un program de prevenire axat pe nutritie.
Aceasta initiativa, care nu e nici de dreapta, nici de stânga, trebuie continuata”, afirma doctorul Francois Bourdillon, presedintele Soc ietatii Franceze de Sanatate Publica. Programul pune in evidenta si importanta activitatii fizice.

“Problema nu sta in mesaje sau in masuri, care se cunosc, ci in aplicarea lor. Trebuie sa actionam pe 3 paliere: individ, mediu (familie, scoala, cantina, intreprinderi) si la nivelul societatii. În toate cazurile, sunt pentru o politica de facilitare”, arata profesorul Arnaud Badevant, seful sectiei de diabetologie, endocrinologie si nutritie de la spitalul La Pitie-Salpetriere.

Subliniind “legitimitatea si pertinenta PNNS”, 20 de societati medicale accentueaza ca trebuie trecut de urgenta la fapte. “Numai o initiativa prezidentiala poate astazi sa puna capat obstacolelor, prin pârghii legislative, economice si sociale, pe care ministrii de resort (sanatate, agricultura, educatie) nu le-au putut obtine”, considera experti in nutritie, cardiologie si pediatrie. De altfel, Nicolas Sarkozy a cerut pâna pe 15 decembrie un raport asupra prevenirii obezitatii.

Unii specialisti critica insa PNNS, spunând ca ar prezenta unele riscuri. Un grup de terapeuti considera ca “PNNS poate avea ca efect diabolizarea alimentelor si consecinte asupra culpabilitatii alimentare”. “Ne pastram in registrul unui echilibru nutritional mai putin culpabilizant pentru supraponderali decât imaginea persoanelor slabe, vehiculata de presa feminina si lumea modei. Demersul nostru nutritional pare sa fi fost eficient: sase studii recente demonstreaza o stabilizare, chiar o scadere a prevalentei obezitatii la copii”, afirma terapeutii.

Pentru moment, se pot lua masuri simple, incepând cu facilitati financiare sau fiscale care sa incurajeze mersul pe jos sau cu bic icleta. Industria agroalimentara, care trebuie sa intre si ea in joc, ar trebui sa difuzeze datele trecute pe ambalaj, iar sistemul de educatie national va trebui sa se implice si el in lupta impotriva obezitatii, mai ales prin practicarea sportului si a educatiei fizice.

“Nu asteptam jumatati de masuri, ci masuri serioase pe masura mizei, cum ar fi cupoane gratuite pentru legume si fructe acordate segmentelor celor mai defavorizate ale populatiei, o eticheta de tipul “cheia verde”, utilizata in Suedia, care sa permita recunoasterea usoara a alimentelor benefice pentru sanatate sau o reglementare a publicitatii televizate destinate copiilor”, spun specialisti in nutritie. În toate situatiile, “politica nutritionala trebuie sa se conduca dupa mize de sanatate publica, si nu economice”, adauga ei, citati de cotidianul francez Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata