Implementarea programului de asistenţă UE-FMI, printre recomandările CE pentru România

Implementarea programului de asistență UE-FMI se află printre recomandările transmise luni României de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2015. Acestea vin în contextul publicării de către Comisiei a unei serii recomandări de politică economică a statelor membre pentru a consolida redresarea care a început în urmă cu un an.

Recomandările făcute țării noastre, în număr de opt, se referă la implementarea programului de asistență UE-FMI, implementarea strategiei bugetare pentru 2014, accelerarea reformelor din sectorul sănătății, consolidarea măsurilor active de ocupare pe piața muncii, creșterea calității și accesibilității educației și formării profesionale, creșterea eficienței și eficacității transferurilor sociale, accelerarea eforturilor de consolidare a capacității administrative, promovarea competitivității și eficienței în sectoarele de transport și energie.

În prezent, România este în faza finalizării punerii în aplicare a celui de-al doilea program de ajustare economică cu UE și FMI. Programul ar trebui să fie finalizat în mod oficial după o evaluare finală în vara 2013, indică documentul Comisiei Europene, dat publicității luni.

Pe ansamblu, economia românească a crescut cu 0,7% în 2012, iar Comisia preconizează o redresare modestă pentru 2013, cu o creștere de aproximativ 1,6%, determinată în principal de cererea internă și de investiții. Piața forței de muncă a revenit oarecum în 2012, dar provocări există, în special în ceea ce privește rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor. Rata șomajului a scăzut de la 7,4% în 2011 la 7% în 2012, dar șomajul în rândul tinerilor, în prezent aproximativ 23%, este de așteptat să rămână ridicat, relevă documentul.

România se confruntă, de asemenea, o serie de alte provocări, pe termen mediu, în voința de a asigura o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

Printre provocări se numără necesitatea de a crește participarea pe piața muncii, pentru a îmbunătăți competitivitatea globală și reforma administrației publice. Fondurile UE pot oferi o sursă importantă de investiții publice pentru a sprijini România în abordarea acestor provocări, notează executivul european.

Potrivit Comisiei, România ar trebui să îmbunătățească între altele colectarea impozitelor și reforma sistemului de pensii, cu accent pe egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei și promovarea inserției profesionale a lucrătorilor în vârstă.

În ceea ce privește reforma sectorului de sănătate, documentul constată că există inegalități majore în sistemul de sănătate românesc, în principal ca urmare a utilizării ineficiente a resurselor și managementului defectuos. Ca urmare, România ar trebui să depună mai multe eforturi de creștere în materie de eficiență a costurilor sistemului, prin reducerea recurgerii excesive la interări și prin consolidarea asistenței medicale primare.

Comisia mai constată că România a avut o rată scăzută a ocupării forței de muncă în 2012, iar rata ocupării forței de muncă în rândul tinerilor a fost printre cele mai mici din UE. România ar trebui să ia măsuri pentru a crește calitatea politicilor active pe piața forței de muncă și să pună în aplicare „fără întârziere” Planul Național pentru Stimularea Ocupării Tinerilor.

Nivelul populației expuse la risc de sărăcie și excluziune socială este, de asemenea, foarte mare, iar copiii sunt deosebit de afectați, mai constată Comisia, potrivit căreia România trebuie să adopte fără întârziere legislația rămasă în acest sens și să asigure măsuri de activare.

Același document mai relevă că reforma învățământului românesc se confruntă cu o provocare majoră în ce privește creșterea calității educației și sistemului de instruire. Părăsirea timpurie a școlii este o la rândul ei provocare importantă. România ar trebui să implementeze reformele din acest domeniu, iar educația terțiară ar trebui să fie aliniată cu nevoile de pe piața muncii și să îmbunătățească accesul persoanelor dezavantajate, conform documentului.

Comisia mai recomandă consolidarea guvernanței și a calității administrației publice, apreciind totodată că autoritățile române ar trebui să depună eforturi pentru a facilita accesul la finanțare și pentru a reduce povara administrativă asupra IMM-urilor.

României i se recomandă să îmbunătățească, de asemenea, eficiența și independența sistemului judiciar și eficiența politicilor de prevenire și combatere a practicilor corupte, în special în domeniul achizițiilor publice.

Comisia mai recomandă asigurarea liberalizării prețurilor la gaz și energie electrică și consolidarea guvernanței întreprinderilor și autorităților de reglementare de stat și conexiunilor transfrontaliere. De asemenea, adoptarea internetului de bandă largă în România este, potrivit Comisiei, cea mai scăzută din UE și ar trebui să fie mai răspândită, în timp ce în domeniul transporturilor este nevoie de un plan cuprinzător pe termen lung.

În acest an, Comisia Europeană a formulat recomandări pentru 26 de țări (cu excepția Greciei și a Ciprului, care, în prezent, pun în aplicare programe de ajustare economică). Aceste recomandări reflectă progresele realizate începând din 2013, atunci când a avut loc prima rundă de recomandări, care a generat rezultate pozitive.

Recomandările specifice fiecărei țări vor fi discutate de liderii Uniunii și de miniștrii UE în luna iunie. Acestea vor fi adoptate oficial de către Consiliul UE al miniștrilor de finanțe la data de 8 iulie. În continuare va fi la latitudinea statelor membre să pună în aplicare aceste recomandări, prin adoptarea lor în momentul elaborării bugetelor lor naționale și a altor politici relevante pentru 2015.

Recomandările formulate în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere vor fi dezbătute și adoptate în cadrul Consiliului miniștrilor de finanțe din 20 iunie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. EFICIENTZA spune

    Recomandari=”indicatii PRETIOASE” asa cum dadea si UNIUNEA Sovietica; dar comunistii romani n-au fost ata de fraieri sa accepte Planul Valev si au industrializat Romania;astia de acum se ploconesc ca slugile cum ridica putin cineva glasul la ei pt ca nu au viziune si nu tin cont de interesele celor cu Venituri Modeste si de cele ale Paronilor; ce-ti e si cu UNIUNILE astea cum se amesteca ele in politica economica interna a unui stat; mai mult curaj,UE nu e URSS!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata