Impozitarea profitului BNR, propusă ca măsură de relansare economică

Liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat, marţi, 18 mai, un set de 22 de măsuri care ar trebui luate pentru relansarea economică, printre acestea numărându-se o propunere de impozitare a profitului obţinut de Banca Naţională a României, precum şi una de desfiinţare a instituţiilor publice cu sub 100 de salariaţi, activităţile lor urmând să fie preluate de alte instituţii.

Tăriceanu susţine înscrierea BNR ca plătitor de impozit pe profit, chiar ca plătitor la buget al întregului profit pe care îl realizează, urmând ca acesta să fie utilizat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

O altă măsură pe care deputatul PNL o propune este diminuarea numărului de consilieri de la Cancelaria şefului statului, de la Cabinetul primului-ministru, precum şi micşorarea la maxim trei a numărului de consilieri de la cabinetele miniştrilor şi de la cabinetele preşedinţilor de autorităţi publice.

Desfiinţarea corpului de inspectori guvernamentali din cadrul Secretariatului General al Guvernului este o altă măsură propusă de Tăriceanu, care mai susţine şi desfiinţarea cabinetului demnitarului la nivelul secretarilor de stat, la nivelul preşedintelui consiliului judeţean şi prefectului.

Deputatul liberal susţine şi ideea ca deţinătorii de telefoane mobile de serviciu, indiferent de funcţie, să suporte costurile convorbirilor, având în vedere că, în opinia sa, pentru situaţiile ce ţin de interesul de serviciu pot fi utilizate telefoanele fixe.

Potrivit unor cifre prezentate de Călin Popescu-Tăriceanu, s-ar putea economisi 11 milioane de lei dacă se va opera o reducere cu 50% a cheltuielilor de transport în interes de serviciu şi 43 milioane lei în situaţia în care s-ar micşora cu 50% cheltuielile cu deplasările în străinătate.

Parlamentarul liberal se declară în favoarea diminuării numărului de autoturisme puse la dispoziţia conducătorilor de instituţii, susţinând şi reducerea normei de combustibil lunar cu 75%.

Mărirea normativului de personal pentru crearea unui post de şef de birou, serviciu, director, având în vedere că acesta, în prezent, este foarte mic, este o altă măsură propusă de Tăriceanu, care susţine că, în acest moment, sunt direcţii cu câte 10 – 12 salariaţi între care sunt şi directorii şi şefii de serviciu sau birou.

Liberalul se pronunţă şi pentru reducerea numărului de adjuncţi ai conducătorilor instituţiilor publice la maximun 1 – 2 în funcţie de mărimea instituţiei.

Călin Popescu-Tăriceanu consideră că este necesară îngheţarea salariilor, pensiilor, a ajutoarelor şi indemnizaţiilor primite până în acest moment.

Totuşi, măsurii propuse de deputatul liberal i se adaugă şi una de eliminare, pe perioada crizei, a drepturilor salariale în natură primite de personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, având în vedere că ceilalţi bugetari nu beneficiază de astfel de drepturi şi trebuie să-şi asigure hrana din salariul primit.

Tăriceanu s-a mai pronunţat pentru desfiinţarea cheltuielilor privind reclama, publicitatea, protocolul şi reprezentarea, pentru interzicerea achiziţionării de sedii pentru instituţii, precum şi în favoarea întăririi exigenţei în ceea ce priveşte valorificarea bunurilor instituţiilor publice.

De asemenea, deputatul PNL mai propune:

  • analizarea veniturilor bugetare care provin din concesiuni şi închirieri,
  • introducerea impozitului pe onorariul pe care-l primesc impresarii,
  • impozitarea tranzacţiilor cu drepturile federative asupra prestaţiilor sportivilor,
  • reanalizarea şi reevaluarea redevenţelor încasate din concesionarea şi închirierea pajiştilor montane,
  • a arealelor de vânătoare şi de distracţie.

Liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor susţine chiar şi impozitarea câştigurilor obţinute de unităţile de cult. După cum afirmă Tăriceanu, există sume „consistente” care se alocă sub diferite forme de la bugetele acestora pentru salarii, construcţii, reparaţii, reabilitări sau alte cheltuieli.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata