Investiţii chineze în energia eoliană

Banca Chineză de Dezvoltare va susţine financiar firmele din Republica Populară Chineză pentru a investi în domeniul energiei eoliene în România. ”De luna aceasta o delegaţie de specialişti în exploatarea energiei eoliene vor veni în România pentru primele demersuri necesare realizării investiţiilor în domeniu.

Firmele sunt sprijinite de Banca Chineză de Dezvoltare care va finanţa proiectele”, a declarat vineri (9 aprilie 2010) la Tulcea, consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan. Acesta a adăugat că proiectele privind realizarea parcurilor eoliene sunt în faza de studiu de fezabilitate.

”Dorim să realizăm proiecte în comun în România şi, de ce nu, în Tulcea”, a precizat consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa. Tulcea este considerat unul dintre judeţele cu cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte energia eoliană, firme din ţară şi străinătate depunând deja documentaţiile necesare pentru a realiza 70 de parcuri cu 1.703 turbine.

Până în acest moment în judeţ există doar 13 turbine, organizaţiile neguvernamentale criticând însă investiţiile în domeniu anunţate de firmele private în condiţiile în care habitatele naturale sunt afectate, iar circa 80% din suprafaţa judeţului este inclusă în programul Natura 2000 prin care sunt protejate speciile de floră şi faună.

Dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene se află şi în atenţia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, guvernatorul Grigore Baboianu declarând recent că ”dacă în Bulgaria există deja instalate 6.000 de turbine eoliene, în această zonă a României s-au instalat circa 300, dar se doreşte instalarea a câtorva mii”.
”Problema o reprezintă însă faptul că nu ştim care este capacitatea de suport a acestei zone în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene”, a susţinut Baboianu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata