Investitorii străini insistă să investească în sectorul agricol din România

Toata lumea vorbeste despre agricultura, noteaza intr-unul din articolele consacrate României in editia de luni, 28 septembrie, cotidianul britanic Financial Times (FT), remarcând ca bancherii, politicienii si oamenii de afaceri lauda virtutile acestui sector in care România detine un avantaj natural.

Mircea Geoana, liderul si candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, sustine ca, desi tara are un potential enorm pentru agricultura, 70% din produsele agricole sunt importate.

“Terenul nostru agricol ar putea hrani 80 de milioane de persoane”, intervine si consilierul lui Geoana, reiterând mândria recenta pe care românii o resimt fata de acest sector care a parut greu de gestionat si neinteresant in timpul boom-ului economic care a incetat odata cu debutul crizei financiare toamna trecuta.

Guvernul român, o coalitie intre Partidul Social-Democrat si Partidul Democrat Liberal (de dreapta), a preluat conducerea acestor voci, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, anuntând recent ca România va incerca sa obtina postul de comisar european pentru agricultura in noua Comisie Europeana, care urmeaza sa fie numita in aceasta toamna.

Potrivit FT, o parte din entuziasm rezulta dintr-o vânatoare dupa venituri din ce in ce mai disperata intr-un mediu economic mai dificil. Vara trecuta, România a asistat la sfârsitul unui boom al preturilor la proprietati care a durat opt ani, inceput odata cu anul 2000, si continuând la momentul in care România a aderat la Uniunea Europeana (UE), in 2007.

La momentul culminant al acestui boom, preturile la terenuri si la proprietati in Bucuresti au atins niveluri nu departe de cele intâlnite in capitalele Europei Occidentale. Între timp, alte sectoare, de la cel al componentelor pentru automobile la cel bancar, au atras investitii la o scara si mai mare.

Spre exemplu, in 2007, banca austriaca Erste Group a platit aproape 7 miliarde de euro pentru BCR, o banca comerciala româneasca importanta. În acest context, sectorul agricol subred al României, cu doar 35.000 de ferme suficient de mari pentru fi conduse ca afaceri in domeniu si a atrage subsidii de la UE, si alte 4 milioane de gospodarii aproape de nivelul de subzistenta, parea in timpul boom-ului economic extrem de neatractiv pentru investitori, creditori si angajatori.

În acest an insa, odata cu programul de austeritate prevazut in acordul de intrajutorare cu Fondul Monetar International (FMI), cu piata imobiliara inghetata si cu multi angajatori intâmpinând probleme, investitorii si creditorii au devenit interesati de acest sector, in trecut neglijat. Bancile sunt interesate de agricultura din ce in ce mai mult.

Spre exemplu, Unicredit Tiriac, o subsidiara româneasca a unei banci italiene, a evoluat de la a imprumuta putini bani producatorilor români, anul trecut, la crearea unui departament destinat afacerilor din agricultura, in acest an. Pentru bancherul si intreprinzatorul Dan Pascariu, vânatoarea dupa venituri mai mari este cea care alimenteaza acest entuziasm.

Unul dintre cazurile cele mai clare este cel legat de cresterea porcilor. “România importa 4 milioane de porci anual, si cu toate acestea carnea de porc este de baza”, sustine Pascariu. “Avem 70 de ferme, care produc cât sa acopere cererea interna, si este suficienta cerere pentru alte 80”, adauga el.

În pofida ratelor dobânzii mari la imprumuturi, fermele sunt profitabile, insa capitalul nu este suficient pentru a asigura un viitor sigur pentru agricultura româneasca. Potrivit lui Gabriel Popescu, economist specializat in agricultura la Academia de Stiinte Economice, investitiile de capital sunt relevante doar pentru producatorii conectati la piata.

Capitalizarea este relevanta doar pentru cele 35.000 de ferme suficient de mari pentru a fi considerate afaceri in acest domeniu. Pentru politicile publice, provocarea nu este de a face gospodariile mai eficiente, ci de a deschide sistemul si a le face participante pe piata, explica el.

De asemenea, avertizeaza Popescu, indiferent care ar fi entuziasmul politic pentru acest sector, guvernul trebuie sa il trateze cu atentie, in conditiile in care România a avut 3 reforme agricole in ultimii 20 de ani – in 1991, atunci când au fost create fermele in regim de cooperativa, in 2000, atunci când au fost privatizate fermele de stat si in 2007, atunci când România a aderat la UE.

Între timp, investitorii mari din agricultura, cum ar fi grupul Smithfield, se obstineaza in ceea ce priveste România, in conditiile in care aceasta tara “era cunoscuta odata drept grânarul Europei”. Smithfield, cu vânzari anuale de 145 de milioane de dolari, a investit 600 de milioane de dolari din momentul in care intrat pe piata din România in 2004, si a anuntat recent o investitie de inca 35 de milioane de dolari in fermele de porci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata