Iohannis: Guvernul nu a pregătit reducerea CAS, are o abordare electorală

Executivul nu a pregătit măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale pe care liberalii au propus-o și are o abordare țintită pe măsuri electorale fără un „concept de guvernare”, a declarat miercuri președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, după întâlnirea PNL-PDL cu delegația Fondului Monetar Internațional, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale.

Iohannis a precizat că unul dintre punctele importante discutate cu reprezentanții instituțiilor financiare a fost modul în care Guvernul vine „cu tot felul de măsuri, ba una de stânga, ba una de dreapta”, adăugând că din partea Executivului nu există „concept de guvernare”.

„Nu ne dăm seama exact unde vrea să ajungă Guvernul. O astfel de măsură care în sine este excepțională, dar adusă într-un context care ridică multe semne de întrebare, este reducerea CAS cu 5%. Este o măsură pe care am propus-o noi, este o măsură în care credem și suntem de părere că ea va îmbunătăți climatul din economia reală. Având în vedere că în România salariile sunt cele mai mici, dar costul muncii este mare, este pe poziția șapte din Uniunea Europeană — 44,8%—, este nevoie de o reducere a costului muncii. (…) Noi suntem îngrijorați de faptul că Guvernul Ponta nu a pregătit această măsură și nu vine cu un proiect convingător, vine la mijlocul anului. Credem că există aici o abordare destul de clar țintită spre măsuri electorale”, a spus Iohannis.

Citeste si:  Băsescu către Ponta: Nici azi nu pricepi că, în noiembrie 2014, nu eu ţi-am fost adversar, ci Iohannis

Liberalul a susținut că și măsura neimpozitării profitului reinvestit a fost aplicată eronat de Guvern. Potrivit lui, nu este suficient să se precizeze în actele normative că profitul se poate reinvesti, în condițiile stabilite de Guvern, pentru că perioada este mult prea scurtă până în 2015 pentru a fi o măsură predictibilă.

„Noi credem că această măsură a profitului reinvestit poate aduce beneficii semnificative doar dacă este cuplată cu o amortizare accelerată”, a adăugat Iohannis.

Liderul PNL a arătat că delegația PNL-PDL le-a comunicat celor de la FMI că lucrează la un program economic comun care le va fi prezentat la următoarea misiune la București a reprezentanților instituțiilor financiare internaționale.

Citeste si:  Preşedintele Iohannis a primit anul trecut cadouri în valoare de aproape 13.000 de lei

„Vom veni cu un cadru mai larg care integrează toate aceste abordări, în așa fel încât să facă sens și să ducă la o îmbunătățire netă a climatului în economia românească”, a mai afirmat Iohannis.

Întâlnirea comună a PNL și PDL cu delegația FMI a reprezentat un prim semnal public în ceea ce privește construirea unui nou partid de centru-dreapta prin fuziunea celor două formațiuni, a mai spus Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata