Iohannis: Prima opţiune este o demisie a Guvernului; o amânare va genera o problemă majoră de imagine pentru România

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că prima opțiune este o demisie a Guvernului în contextul cererii DNA în privința premierului Victor Ponta, subliniind că o amânare a unei astfel de decizii va genera o problemă majoră de imagine pentru România.

„Prima opțiune pe care o văd ca și cea mai bună pentru această situație este o demisie a Guvernului, care sigur ne pune într-o situație inedită, de a avea alt Guvern, dar criza nu ar fi una profundă. În situația în care Camera Deputaților încuviințează urmărirea penală, voi lua atunci o decizie, în funcție și de reacțiile primului ministru”, a spus Iohannis într-un interviu acordat TVR 1.

El a menționat că luni va discuta cu liderii partidelor și formațiunilor parlamentare cu privire la premierul Victor Ponta.

„Cu siguranță, luni, când oricum am invitat liderii partidelor la consultări — inițial pe tema Strategiei de Apărare pe care intenționez să o prezint în Parlament, vom aborda și această chestiune. Eu am înțeles din comunicarea făcută de DNA că se solicită sau s-a solicitat deja permisiunea pentru începerea urmăririi penale. În Camera Deputaților va fi aceasta solicitare. În cazul în care această solicitare este acceptată, se intră în faza de urmărire penală, care permite anumite acțiuni și din partea președintelui, dar vom vedea iarăși cum evoluează situația”, a spus Iohannis.

El a subliniat că trebuie ca deputații să accepte cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta.

„Parlamentul nu poate să judece o speță de această natură, nu poate să decidă Parlamentul dacă respectivul este vinovat sau nevinovat. Acest lucru poate să-l facă judecătorul”, a arătat șeful statului.

Întrebat care sunt efectele în cazul în care Ponta amână o decizie, el a răspuns că situația va genera o problemă majoră de imagine pentru România.”Din păcate, astfel de situații, invariabil, au repercusiuni asupra imaginii României. Se va crea, într-o oarecare măsură, temerea unei instabilități politice, pe care eu cred că putem să o evităm, și se creează un mare semn de întrebare: Cum este posibil ca primul ministru să fie o persoană acuzată de fapte penale. Una peste alta, indiferent cum vom gestiona criza — și eu cred că o vom gestiona bine — avem și vom avea daune de imagine pentru România. Este foarte regretabil că s-a ajuns în această situație”, a arătat președintele Iohannis.

El a spus că speră să nu se afle în situația în care va trebui să lucreze cu un premier acuzat de fapte de corupție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Sevar spune

    Este doar o opinie sau un ordin? În ultimul caz miroase a încercare de lovitură de stat și ar duce automat la suspendarea de către parlament a președintelui pentru încălcarea flagrantă a Constituției. Ar exista și varianta în care din greșeală a spus GUVERN în loc de PREMIER, caz în care se impune urgent o rectificare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata