Cum să-ţi negociezi cursul de schimb valutar la bancă

Pentru sume mari, băncile acceptă schimburi valutare şi la cursuri mai avantajoase decât cele afişate. Un curs apropiat de cel anunţat de BNR poate fi obţinut chiar şi de persoane care nu sunt clienţi de private banking.

.
Câteva bănci locale sunt deschise la negocierea cursului de schimb chiar şi cu persoane care nu au cont de private banking. Condiţia: să fie vorba de sume mari de bani.

Încercând să aflăm cât de mult se poate negocia, ne-am înarmat cu 50.000 de euro fictivi, obţinuţi din vânzarea unui imobil, şi am plecat să aflăm la ce curs îi putem schimba la ghişeul băncii.

Prima soluţie care să nu implice deschiderea unui cont de private banking am obţinut-o la o sucursală Piraeus Bank. Directorul, pentru că la nivelul acestuia se poate purta negocierea unui curs mai avantajos, ne-a explicat că va trebui să obţină o aprobare de la superiorii din centrală, dar în principiu, se poate. „Cel mai probabil vă vor oferi cursul BNR“, ne-a spus directorul.

3.000 de lei în plus la 50.000 de euro

În ziua în care am încercat să negociem cursul, preţul de cumpărare afişat de bancă era de 4,15 lei/euro, iar cursul BNR de 4,2132 de lei pentru un euro. La fiecare euro vândut, câştigul ar fi fost de aproape 6 bani (600 de lei vechi), iar la cei 50.000 de euro ai noştri, am fi câştigat fix 3.000 de lei.

Un răspuns asemănător am primit la una dintre agenţiile Credit Europe, în acest caz banca lăsând ceva mai puţin la negociere, pentru simplul motiv că avea afişat un curs mai bun decât al grecilor (oferea 4,18 lei pentru un euro).

Şi angajaţii Bancpost s-au arătat deschişi la negociere, dar nu ne-au oferit cotaţia BNR, ci una ceva mai mică. Banca afişa un curs de 4,1550 lei/euro la cumpărare şi ar fi fost dispusă să cumpere cu 4,19 lei/euro.

Mai puţin succes am avut încercând o negociere în sens invers: să cumpărăm euro. Din nouă bănci , altele decât cele la care am reuşit să negociem vânzarea la un curs preferenţial, doar una singură ne-a răspuns pozitiv.

Integral în Capital

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata