FMI: deficitul bugetar al României, limitat la maximum 5,9%

Miercuri (28 octombrie 2009) incep la Bucuresti discutiile pe care autoritatile române le vor purta cu misiunile Fondului Monetar International (FMI), Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene, in vederea stabilirii conditiilor in care vor fi acordate României sumele prevazute in documente le semnate anterior.

“Ca urmare a cererii presedintelui României, FMI va trimite o delegatie la Bucuresti, in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Având in vedere situatia politica actuala, misiunea FMI va incepe discutiile cu autoritatile de la Bucuresti cu privire la cea de-a doua evaluare conform Acordului Stand-By”, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in România. Conform declaratiei lui Jeffrey Franks, printre conditiile pe care le va pune FMI se va afla cea referitoare la limitarea deficitului bugetar la cel mult 5,9%.

Presedintele Basescu a precizat ca, in opinia sa, ar trebui modificate o serie de prevederi ale Acordului Stand-By cu FMI: “În primul rând, trebuie constatat daca România si-a indeplinit obligatiile asumate pe primele trei trimestre pentru a se elibera transele de imprumut pentru luna decembrie si, in acelasi timp, trebuie facuta revizuirea Acordului pentru anul 2010. Pe data de 15 decembrie este sedinta board-ului (FMI – n.red.) in care se pot aproba revizuiri ale acordului si este clar ca trebuie facute anumite modificari, pentru ca România nu va putea indeplini toate obligatiile asumate pâna la 31 decembrie”, a precizat seful statului.

Traian Basescu a mai subliniat ca „daca nu primim banii de la Fond, putem intra intr-o mare dificultate sociala. Iar acest lucru trebuie evitat”. Importanta actualelor negocieri cu FMI a fost subliniata si de vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, care a afirmat, in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, ca “impreuna cu partenerii europeni, cu FMI si Banca Mondiala, am lucrat pentru ca sustinerea internationala pentru economia voastra (a României – n.red.) sa fie prezenta, atunci când aveti nevoie de ea”.

Reamintim ca Acordul de finantare cu FMI se intinde pe o perioada de 24 de lun i, Fondul urmând sa vireze României un total de 12,95 miliarde de euro, in opt transe, din cadrul unui imprumut de sprijin de 19,95 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii.

România a primit pâna in prezent o suma totala de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care transa a doua a fost in valoare de 1,85 miliarde euro. Cea de-a treia transa, a carei acordare depinde de rezultatul discutiilor de la Bucuresti, este in valoare de 1,5 miliarde euro.
Cezar Corâci, presedintele patronatului UGIR 1903, a declarat luni, 26 octombrie, la postul national de radio, ca este increzator ca “FMI ne va da transa a treia din imprumut, fara a fi prea riguros in privinta respectarii conditiilor stabilite anterior.

Deocamdata, banii pe care-i vom imprumuta vor acoperi o parte din deficitul României”. Si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, declarase anterior ca “orice Guvern va trebui sa respecte Acordul cu FMI si va trebui sa prezinte in Parlament bugetul pe 2010. Nu cred ca in acest moment este in pericol Acordul cu FMI”.

Concomitent cu misiunea FMI, la Bucuresti se va afla o delegatie a Bancii Mondiale, care va avea ca obiectiv discutarea conditiilor in care va fi acordat României cel de-al doilea imprumut din Programul de Politici de Dezvoltare (DPL), in valoare de 360 de milioane de euro. Programul de politici de dezvoltare se concentreaza asupra managementului finantelor publice, asupra masurilor din sectoarele social si financiar si vine in completarea programelor sprijinite de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana.

Primul imprumut din cadrul DPL, in valoare de 300 de milioane de euro, a fost aprobat de Board-ul BM pe data de 16 iulie 2009, a fost semnat pe 1 septembrie 2009 si a fost transferat României pe 20 octombrie 2009. “Agenda convenita in cadrul Programului de Politici de Dezvoltare sprijina politicile si reformele structurale care au ca obiectiv sustenabilitatea fiscala a României si sprijinirea procesului de relansare economica.

Misiunea BM va lucra in strânsa colaborare cu FMI si UE pentru evaluarea progreselor facute de autoritatile române in elaborarea si aplicarea politicilor si reformelor structurale convenite anterior. O decizie asupra celui de-al doilea imprumut din cadrul DPL va putea fi luata numai dupa o atenta evaluare a realizarii programului de reforme convenit anterior”, a subliniat Banca Mondiala in finalul unui comunicat transmis vineri, 23 octombrie.

Premierul desemnat al României estimase ca in urmatoarele doua luni si jumatate, nevoile de finantare ale autoritatilor române se ridica la 3,5 miliarde de euro. Daca negocierile de la Bucuresti se incheie cu succes, România va primi anul acesta 1,5 miliarde de euro de la FMI, 360 de milioane de euro de la BM si 1 miliard de euro de la CE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata