Jeffrey Franks: Asistăm la un dezastru în România în privinţa atragerii fondurilor europene

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat marţi (27 iulie 2010) după discuţiile dintre conducerile patronatelor şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că în opinia lui Jeffrey Franks este un dezastru ce se întâmplă în România cu atragerea fondurilor europene, fiind inadmisibil să se acceseze doar 5 la sută din banii acordaţi de Uniunea Europeană.

Dan Matei Agathon l-a mai citat pe Jeffrey Franks, afirmând că acesta ar fi spus că, astfel, România ajunge să crediteze UE prin cotizaţia anuală de trei miliarde de euro.
La rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a spus chiar că FMI ar fi gata să accepte un deficit bugetar mai mare de 6,8 la sută, dacă ar fi sigur că banii vor fi folosiţi la cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

De asemenea, oamenii de afaceri au solicitat FMI să intervină pe lângă guvern, pentru a asigura sistemului fiscal o mai mare stabilitate şi predictibilitate. „Am cerut Fondului să preseze guvernul să nu mai apară comentarii privind sistemul de taxe. Într-o zi se vorbeşte despre o cotă unică de 10 la sută, apoi de necesitatea impozitului progresiv şi în a treia zi despre mărirea TVA.

Nimeni nu va investi într-o ţară în care nu există o predictibilitate minimă a sistemului de taxe”, a subliniat Dan Matei Agathon. Purtătorul de cuvânt al ACPR a adăugat că, în cadrul discuţiilor, Jeffrey Franks a promis că va solicita guvernului alocarea sumei de două miliarde de euro din buget pentru plata arieratelor. Totuşi, Dan Matei Agathon consideră că suma este insuficientă, în condiţiile în care numai ARACO are de primit 1,2 miliarde de euro pentru lucrări deja prestate.

Conform lui Agathon, Jeffrey Franks a estimat că, în 2011, România va avea o creştere economică modestă, iar pentru 2010 FMI va reduce prognoza de creştere economică la minus unu, minus 1,5 la sută din PIB.
Prezent la discuţiile cu misiunea FMI, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a apreciat că „România nu a depăşit punctul maxim al crizei, dar se văd primele semne ale încetării recesiunii”.

Pentru a stimula evoluţia economiei româneşti, preşedintele CNIPMMR a propus un set de şapte măsuri cu impact economic şi psihologic imediat. Printre acestea se numără eliminarea imediată a impozitului minim, modificarea condiţiilor pentru acordarea ajutorului de stat prin reducerea valorii proiectelor la câteva zeci de mii de euro şi a numărului de locuri de muncă nou create la câteva zeci.

Ovidiu Nicolescu a mai propus accelerarea accesării fondurilor structurale printr-un nou sistem de evaluare şi motivare, introducerea unui sistem de garanţii automate prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a preţurilor aprobate şi stimularea producţiei industriale.
Nicolescu a adăugat că un membru al misiunii FMI prezente la Bucureşti a estimat că prognoza de creştere economică a României în 2010 va fi revăzută negativ de către Fond până la minus doi la sută.

Conform lui Ovidiu Nicolescu, Jeffrey Franks i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să investească, pentru că aceasta este cea mai bună perioadă pentru acest lucru. Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a mai solicitat FMI să sprijine propunerea patronatelor ca statul să plătească penalizări în cazul în care nu achită arieratele faţă de societăţile comerciale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata