Locuinţele ANL vor putea fi cumpărate după un an de la închiriere

2

Locuinţele ANL vor putea fi cumpărate după un an de la închiriere, a decis miercuri (28 aprilie 2010) plenul Senatului. Senatorii au aprobat, în acest sens, OUG 14/2010 care modifică Legea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) în sensul reducerii la un an a perioadei obligatorii în care un tânăr trebuie să stea cu chirie într-o locuinţă ANL până la cumpărarea acesteia.

Actul normativ a trecut cu 66 de voturi pentru”, un singur vot fiind împotrivă. În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului parlamentar al UDMR, Andras Fekete, a susţinut că senatorii UDMR vor vota în favoarea modificării, deşi senatorul Tiberiu Gunthner (UDMR) a anunţat că va respinge Ordonanţa, pe motiv că Executivul a emis deja o alta care modifică acelaşi articol din legea ANL ca şi OUG 14/2010.

”Guvernul a emis OUG 33/2010 care prevede un alt mod de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri. Nu este corect să existe în vigoare două Ordonanţe care să modifice aceleaşi aspecte ale legii ANL. Corect ar fi să respingem OUG 14, fiindcă vom avea două tipuri de calcul diferite care vor funcţiona în paralel.
Nu mi se pare normal să modificăm preţurile de la an la an. În opinia mea, această încercare de a redresa economia naţională şi programul de construcţii de locuinţe pe banii celor fără rersurse este sortită eşecului. În plus, locuinţele pentru închiriere ar trebui să fie în blocuri diferite de cele destinate vânzării”, a spus Gunthner.

La rândul său, secretarul de stat Barna Tanczos consideră că ”nu dăunează sănătăţii ca într-un bloc ANL să trăiască şi chiriaşi şi proprietari”. De asemenea, secretarul Comisiei pentru administraţie din Senat, Trifon Belacurencu (PSD+PC), a subliniat că OUG 14/2010 ar trebui aprobată, pentru că cealaltă Ordonanţă modifică doar aspectul modului de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri, nefăcând referire la diminuarea timpul obligatoriu de închiriere până la data cumpărării locuinţei şi nici la faptul că vânzarea locuinţei nu va mai fi condiţionată de vârsta solicitantului.

Şi senatorul PDL Radu F. Alexandru a susţinut adoptarea Ordonanţei, afirmând că programul ANL este unul extrem de important, iar vânzarea locuinţelor este ”aşteptată cu interes” de familiile tinere.
”Lumea ar trebui să ştie că faţă de locuinţele sociale construite în perioada comunistă, care aveau confort II sau chiar III, locuinţele ANL sunt net superioare şi mulţi dintre cei care stau în chirie în astfel de locuinţe doresc să le cumpere. Un astfel de program, de vânzare a locuinţelor ANL, care se va întinde pe mai mulţi ani, trebuie susţinut”, a spus senatorul democrat-liberal.

Senatorii din Comisia pentru administraţie au dat pe 21 aprilie, în unanimitate, un raport favorabil aprobării OUG 14/2010 prin care locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, pot fi vândute după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi nu după perioada de minimum trei ani, aşa cum prevedea iniţial legea. De asemenea, prin OUG 14/2010 vânzarea locuinţei ANL nu va mai fi condiţionată de vârsta chiriaşului.

În expunerea de motive a OUG nr. 14/2010 este precizat faptul că sumele rezultate din vânzarea locuinţelor suplimentează bugetul aferent Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în vederea continuării construcţiei acestora, ”realizându-se un număr cel puţin egal de unităţi locative comparativ cu anii anteriori”.

De asemenea, senatorii din comisia pentru administraţie au întocmit, marţi, un raport de admitere a OUG nr. 33/2010 care modifică legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) în sensul că stabileşte modul de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri. Astfel, valoarea de vânzare a locuinţei reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

Ordonanţa 33/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial în 16 aprilie, în aceeaşi zi fiind publicat şi Ordinul ministrului prin care sunt stabilite sumele la care se va face trimitere în calculul valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata