Luxemburg a îngheţat active rusești în valoare de 5,5 miliarde de euro

86

Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg a condamnat ferm războiul din Ucraina și a spus că sancțiunile sunt inevitabile. Anunțul a venit în contextul în care țara sa a înghețat active rusești în valoare de 5,5 miliarde de euro.

În acest sens, ministrul de Externe din Luxemburg a explicat că introducerea unor noi sancțiuni este inevitabilă, în cazul în care Rusia nu va renunța la războiul din Ucraina. Totodată, acest a subliniat importanța faptului că UE nu şi-a pus în pericol unitatea.

În opinia sa, „Dacă Rusia nu cedează, atunci noi sancţiuni sunt inevitabile”, a declarat Jean Asselborn, conform dpa.com

În plus, acest a spus că nu poate exista „neutralitate” în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar cei care nu condamnă Rusia acceptă legea celui mai puternic.

Astfel, „Istoria va decide cine a fost de partea cea bună”, a completat Asselborn.

În contextul ajutorului, Luxemburg a livrat până în momentul de față arme şi material Ucrainei în valoare de 72 de milioane de euro. Simultan, UE a adoptat până în prezent opt pachete de sancţiuni de la începutul războiului.

Rușii evită sancțiunile impuse de UE cu ajutorul rafinăriei Lukoil din Italia

În ceea ce priveşte sancţiunile, rafinăria de la Priolo, în Sicilia, deținută de Lukoil, cel de-al doilea grup rusesc de rafinării, aceasta ar fi scăparea pentru eludarea sancțiunilor, care interzic SUA să importe petrol din Rusia, după războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Plângerea este rezultatul unei investigații realizate de „Wall Street Journal”, care a reconstruit și trasat rutele navelor care sosesc la Siracuza pentru a descărca țiței și pentru a încărca produse procesate din uzina siciliană de rafinare, gazeificare și cogenerare de energie Lukoil, care primește până la 93% țiței din Rusia, pentru a produce benzină, pe care o trimite apoi în Statele Unite unor grupuri precum Exxon, fără a încălca oficial sancțiunile.

„Cum? Marea majoritate a petrolului rafinăriei din Priolo provine din Rusia. În Sicilia, petrolul rusesc este rafinat, un proces care îl face să devină „italian”, conform unei practici consolidate care permite țițeiului să se schimbe în funcție de locul în care este rafinat”, scrie corriere.it

De la sfârșitul lunii februarie, SUA au interzis importul de petrol rusesc, în cadrul sancțiunilor lansate pentru a pedepsi invazia rusă a Ucrainei, precum și pe cele care afectează personal oligarhii și companiile care au legături cu președintele Putin.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro