Majorarea TVA este „cea mai blândă dintre măsuri”. Ar putea urma majorarea CAS şi a impozitului pe profit!

– Majorarea TVA de la 19% la 24% i-a luat prin suprindere pe unii oameni de afaceri ieşeni, ţinând cont că au existat promisiuni ferme din partea guvernanţilor de a nu se modifica regimul fiscal. Administratorii de firme nu exclud nici variante mai rele: majorarea CAS şi a impozitului pe profit

O parte dintre oamenii de afaceri ieşeni susţin că majorarea TVA nu loveşte direct în companii, deoarece impactul major va fi resimţit de către consumatorul final. „Lovitura de graţie pentru mediul privat ar fi fost reprezentată de creşterea impozitului pe profit şi a CAS. Dacă măsurile guvernamentale nu-şi vor atinge tinţa, există riscul să se recurgă şi la modificări de impozite”, ne-a spus Gheorghe Pleşu (foto), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Iaşi 2003.

Acesta este de părere că majorarea TVA este „cea mai blândă dintre măsuri”, însă „firmele ieşene şi aşa vlăguite de recesiune şi o politică guvernamentală antieconomică vor face cu greu faţă noii realităţi fiscale”.

„Mediul privat ieşean se confruntă deja cu o lipsă acută de lichidităţi şi abia face faţă plăţii unei cote a TVA de 19%. Chiar dacă ulterior se deduce, în primă fază TVA trebuie plătit. Astfel, un stres financiar în plus va declanşa o cascadă de efecte, cum ar fi disponibilizările şi chiar falimentul. În orice caz, viaţa privaţilor va fi din ce în ce mai grea”, a mai opinat Gheorghe Pleşu.

Firmele vor „compensa” majorarea TVA prin ajustarea preţurilor


„Sigur că majorarea cotei TVA ne afectează. Problema este că nu prea avem ce face decât să ne conformăm şi să creştem şi noi preţul de comercializare cel puţin cu 5%. Mai grav este că reducerea volumului de vânzări generată de majorarea TVA vine peste valurile succesive de scăderi ale vânzărilor, din ultimul an şi jumătate”, ne-a declarat Radu Oghină, asociat şi director general al SC „Romtec” SA Iaşi, producător de lichid de parbriz şi alte substanţe de întreţinere auto.

Acesta ne-a dezvăluit că nu a fost luat prin surprindere de decizia bruscă a guvernului de a majora cota TVA. „Nu mă miră şi nici nu mă suprinde. Tot ce sper este să reuşim să contracarăm efectele acestei măsuri guvernamentale prin propriile noastre măsuri de creştere a productivităţii. Lucrăm la instalarea unei noi linii de producţie, la fabrica noastră din Iaşi. Este vorba despre o tehnologie nouă care va diminua cu circa 50% costurile de producţie. Valoarea investiţiei este de aproximativ 1,5 milioane euro şi este susţinută din fonduri proprii”, a afirmat Radu Oghină.

Mai exact, cei de la „Romtec” au obţinut un credit direct la furnizorii liniei tehnologice. „Acum, în acest climat de criză economică, când mulţi producători îşi închid fabricile, furnizorii de tehnologii sunt mulţumiţi să încheie contracte fie şi pe credit”, ne-a dezvăluit Oghină una din modalităţile de a face investiţii pe timp de recesiune, în condiţiile lipsei de lichidităţi şi fără riscul unui credit bancar.

Volumul vânzărilor se va reduce


Tiberiu Stoian, proprietarul grupului „Artis Design”, specializată în vânzări de consumabile, echipamente periferice şi tehnică de calcul, precum şi al firmei „Reklama Shop Packaging” SA, producător de ambalaje polietilenice, spune că a fost luat prin surprindere de vestea majorării TVA.

Am aflat cu stupoare că s-a decis modificarea cotei, în condiţiile în care ni se promisese menţinerea regimului fiscal actual. Asta înseamnă în mod automat că produselor de birotică se vor scumpi cu circa 5-6%, întrucât lista de preţuri vine gata impusă de la Bucureşti. În ceea ce priveşte ambalajele produse de noi, preţul de producţie rămâne acelaşi, doar cota reprezentând TVA va trebui majorată. Asta nu poate fi decât o veste proastă atât pentru noi, cât şi pentru clienţii noştri, care nu îşi vor mai permite să cumpere la fel de multe ambalaje ca până acum”, ne-a spus Tiberiu Stoian. El estimează că vor scădea volumele de vânzări cu circa 10%, în special din a doua lună, întrucât mai sunt producători care mai au ambalaje pe stoc.

Ambalajele se vor scumpi cu 15%


Stoian consideră că majorarea TVA vine într-un moment cât se poate mai nepotrivit, întrucât, în cadrul afacerii pe care o conduce, în urmă cu o lună s-a confruntat cu o majorare de 8-9% a costurilor cu materia primă.

„Ca urmare a scumpirii petrolului, s-au scumpit în lanţ şi derivaţii acestuia din care se fac granulele de polietilenă. Aceste granule reprezintă principala materie primă pentru noi, producătorii de ambalaje. Astfel, adunând cele două elemente de majorare apărute în decurs de doar o lună, şocul scumpirii ambalajelor va fi în fapt de circa 15%”, ne-a mai spus Tiberiu Stoian.

Efecte în lanţ: scumpiri, reducerea productivităţii, şomaj


Aşa cum este de aşteptat, scumpirile se vor propaga în lanţ până la cumpărătorul final. „Producătorul de carne de pui care cumpără de la mine ambalaje la un preţ cu 15% mai mare va fi nevoit să crească tariful la raft, tarif suportat de cumpărătorul final. În condiţiile scăderii puterii de cumpărare, cetăţeanul va tăia tot mai mult din lista pentru coşul zilnic. Aceasta înseamnă reducerea vânzărilor, a cifrei de afaceri şi, în final, disponibilizări”, consideră Stoian.

Acesta a precizat că până acum a redus la minim cheltuielile implicate de activitatea firmelor sale şi speră că nu va fi nevoit să recurgă şi la ultimul mecanism de eficientizare rămas la îndemână, şi anume reducerile de personal.

Coşul zilnic al ieşenilor, din ce în ce mai peticit


Preşedintele Consiliului de Administraţie al Grupului de Firme „Kosarom” şi director general al „Avi-Top”, Lucian Apostol, spune că noile măsuri guvernamentale îi vor afecta afacerile, însă mai mult ca urmare a scăderii puterii de cumpărare.

Şi aşa bugetul românului pentru alimente s-a micşorat, se mai vine şi cu majorări de TVA! Puterea de cumpărare va fi, astfel, afectată în mod cert. În ciuda tuturor piedicilor puse de guvernanţi mediului economic, atât la „Kosarom”, cât şi la „Avi-Top” am înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri. Aceasta se datorează, însă, extinderii ca rază de desfacere a produselor la nivel naţional. Pe plan local, vânzările au mers în scădere, întrucât coşul zilnic al ieşenilor este tot mai strâmtorat”, a punctat Apostol.

Acesta a precizat că, în ciuda politicilor guvernamentale descurajante, grupul de firme pe care îl conduce este hotărât să continue planurile de investiţii în noi facilităţi de producţie.

Ce aţi fi făcut dacă aţi fi fost prim-ministru?


La întrebarea „Ce aţi fi făcut dacă aţi fi fost prim-ministru?”, directorul general al „Romtec”, Radu Oghină, a venit cu o propunere foarte îndrăzneaţă de contracarare a crizei şi de echilibrare a deficitului bugetar.

„Pe lângă stoparea risipei bugetare, aş fi decis, chiar de la debutul crizei, scăderea impozitului pe profit de la 16 la 5-6%. Aceasta, în paralel cu majorarea cotei TVA la 25%. De ce? Pentru că s-ar fi încurajat foarte mult dezvoltarea mediului de afaceri, s-ar fi scos la lumină o bună parte din economia neagră, iar companiile predispuse la relocare în alte ţări nu ar mai fi avut niciun motiv să-şi mute sediile administrative în paradisuri fiscale. Mai mult, s-ar fi înregistrat fenomenul invers, România ar fi devenit mult mai propice relocării afacerilor străine. Mecanismul acesta de lărgire a bazei de impozitare ar fi adus mult mai mulţi bani la buget decât o poate face creşterea cotei. De asemenea, majorarea TVA ar fi împărţit echilibrat sarcina alimentării bugetului, atât asupra consumatorilor, cât şi asupra producătorilor de bunuri şi servicii”, ne-a explicat Radu Oghină viziunea sa de echilibrare a deficitului bugetar.

Gheorghe Pleşu are o viziune mai mobilizatoare: „În primul rând, ca prim-ministru aş pune economicul înaintea politicului. Apoi, mi-aş fi îndreptat atenţia asupra cauzelor deficitului bugetar. Asta înseamnă reducerea pensiilor speciale. Trebuie să ne punem întrebarea «Ce au făcut oamenii aceia pentru ţară, ca să primescă 300 milioane de lei vechi pe lună?». Apoi cred că nu este altă şansă decât să accelerăm ritmul. Argentina, de exemplu, a trecut printr-o criză şi mai gravă, dar cum ei sunt mai vitali ca naţie, au reuşit să treacă peste ea. La fel ar trebui să facem şi noi. De la patron la angajat, să ne gândim cum putem aduce bani din străinătate şi să limităm importurile”, ne-a expus preşedintele AOA Iaşi viziunea sa de guvernare a ţării.

Pleşu mai propune o taxă de penalizare pentru toţi proprietarii de terenuri agricole care nu lucrează pământul. „De asemenea, pentru cei care îşi plătesc taxele şi impozitele în avans, să existe un sistem de reduceri sau facilităţi fiscale”, a mai opinat preşedintele AOA Iaşi 2003.

Tiberiu Stoian
este de părere că intenţia Guvernului Boc de a strânge mai mulţi bani la buget prin majorarea TVA va avea succes doar pe termen scurt.
Pe termen mediu şi lung, începând din a cincea lună de aplicare a noii cote, sumele colectate din TVA vor fi din ce în ce mai mici. Din cauza scăderii vânzărilor, baza de aplicare a taxei se va restrânge. Pentru ca ţinta de colectare să fie atinsă, trebuie stimulat consumul, nu să dai în cap economiei”, ne-a explicat viziunea sa patronul SC „Reklama Shop Packaging” SA.

Întreprinzătorul ieşean mai consideră că „majorarea TVA va împovăra tot mai mult comercianţii corecţi, pe când cei de pe piaţa gri sau neagră vor rămâne neatinşi”.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Grupului de Firme „Kosarom”, Lucian Apostol, este de părere că majorarea TVA este „una dintre cele mai proaste măsuri” pe care le putea lua guvernul pentru „însănătoşirea” deficitului bugetar.

„Trebuia umblat foarte serios la economia neagră. Noi lucrăm în concurenţă neloială cu cei care vând la liber, neconstrânşi de niciun fel de taxe şi impozite. Consider că în primă fază se vor colecta sume importante din TVA, însă reacţia ulterioară va fi că mulţi vor îngroşa rândurile economiei subterane”, a opinat Lucian Apostol.


Ce părere aveţi despre „cutia milei”, deschisă la Trezorerie?


În ceea ce priveşte fondul de solidaritate deschis de ministrul Finanţelor pentru a strânge bani la buget de la românii cu înclinaţii caritabile, Tiberiu Stoian apreciază că această idee nu este constructivă şi nici nu se vede prea dornic să contribuie la consolidarea fondului respectiv.

„Când cineva îţi dă foc la casă şi îţi spune după aceea ca din ce ai reuşit să salvezi să mai dai şi de pomană, nu prea îl văd cu ochi buni. Cred că puşculiţa asta va rămâne cam goală. În condiţiile în care consultările cu asociaţiile patronale au fost pur formale, se pune presiunea tot mai mult pe mediul privat şi comunicarea de la nivel guvernamental este atât de greoaie, nu ştiu câţi oameni de afaceri mai sunt motivaţi să ajute statul”, ni s-a destăinuit Stoian.

Directorul general al Kosarom SA ne-a spus clar că nu va cotiza la fondul lui Vlădescu, precizând că grupul de firme condus de familia sa are o politică de caritate proprie. „Noi ne îndreptăm ţintit către oamenii nevoiaşi, ajutându-i cu produse alimentare din lanţurile proprii de magazine”,  a răspuns Lucian Apostol.

Singurul om de afaceri intervievat care a promis că va contribui la puşculiţa guvernamentală este Gheorghe Pleşu. Acesta consideră că este o idee bună, întrucât „nu este normal ca unii să huzurească, iar alţii să moară de foame, mă refer aici la cei care se află în incapacitatea de a munci”. „Sigur voi contribui şi eu la acest fond, dar mai întâi trebuie să văd cât se va strânge, cât de transparent va fi modul de cheltuire a banilor. Nu ştiu ce sumă voi da, probabil câteva milioane (n.r. lei vechi)”, ne-a mai spus Pleşu.

Citește și
3 Comentarii
 1. Raddu spune

  Daca tii cont de promisiunile guvernului, iti cam meriti soarta!
  Si daca o crestere de TVA a aruncat leul in gaura, cred ca marirea CAS si impozit pe profit il va ingropa definitiv!

 2. oana spune

  sa speram ca ramane doar TVAul si asta s-a intamplat pentru ca Boc nu a fost ascultat cand a spus sa scada pensiile

 3. Morisatana spune

  NOUL TVA – o tzeapa ordinara
  Am contractat o masina in martie, pe care am achitat-o integral, cu termen livrare 15.06.2010. Are intarziere din cauza producatorului, iar acum in iulie trebuie sa platesc in plus diferenta de tva multe sute de euro. Asa ca nu-i injur degeaba pe incapabilii care au schimbat peste noapte ilegal tva-ul. Ma-ntreb daca sunt niste jepcari ordinari sau doar atat ii duc mintile; de fapt daca „Dna. Prim Ministra” a dus sinistratilor pantofi cu toc si ciucalata, de ce le-am putea pretinde sa judece mai mult? Sa vedeati de-acum scaderi de vanzari la masini noi si cum vor prospera samsarii de SH., ne vom umple iar de rable inscrise la bulgari. Mai ramane sa emigram la bulgari (chiar ma gandeam, dar limba e-o problema). Boc, treci la coasa! JALNIC, dar asta meritam! Astept macar o parere contra, dar argumentata…. (nu cenzurati! – nu-i nimic obscen, doar situatia…)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata