Ministrul Muncii: Pensiile nu vor scădea nici anul acesta, nici în 2011

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, a dat asigurări, miercuri, că pensiile nu vor scădea nici acum, nici la anul şi că actualele pensii minime nu se plătesc din bugetul asigurărilor de stat, aşa cum greşit se credea.

„Alocările pentru pensii nu se vor reduce în 2010. Pensiile nu scad la anul. Pensia minimă nu este o pensie, ci un ajutor acordat din bugetul de stat pensionarilor care au pensii mici. Această pensie nu se plăteşte din bugetul asigurărilor de stat, ci din bugetul de stat.

Valoarea acestei sume este prevăzută atât în bugetul de stat, cât şi în rectificarea bugetară. Prin noul sistem de calcul privind evoluţia cheltuielilor din sistemul asigurărilor sociale, putem spune că va exista o creştere lentă a valorii pensiilor”, a explicat Şeitan, la dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor.

În ceea ce priveşte noua lege a pensiilor, ministrul Muncii a menţionat că, dacă se păstrează actualul sistem, în decursul anului viitor deficitul ar putea creşte.

„Logica sau motivaţia acestui lucru este să putem crea, pe termen mediu şi lung, un sistem sustenabil. Suntem obligaţi să mărim deficitul sistemului de pensii la circa 2,3 miliarde euro. Dacă păstrăm acest sistem, previziunile pentru anul viitor sunt de creştere şi mai mare a deficitului”, a subliniat Mihai Şeitan.

Potrivit expunerii de motive a Legii privind sistemul unitar de pensii, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, la nivelul lunii noiembrie 2009 numărul total de pensionari în plată din România era de 5,54 milioane persoane, în timp ce numărul de contribuabili la sistemul public de pensii era, la aceeaşi dată, de 5,65 milioane persoane, ceea ce duce la un raport de dependenţă al sistemului public de pensii de 0,98 pensionari la un contribuabil.

În prezent, vârsta de pensionare reală în România este de considerată „mult prea scăzută”, de 54 de ani şi 7 luni, faţă de vârstele standard de pensionare cerute de legislaţia în vigoare în ianuarie 2010, de 58 ani şi 9 luni pentru femei, respectiv 63 ani şi 9 luni pentru bărbaţi.

Proiectul Legii pensiilor stabileşte valoarea punctului de pensie la 732,8 lei, urmând ca aceasta să fie majorată anual cu sută la sută din rata inflaţiei, la care se adaugă 50 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut, realizată pe anul precedent.

Începând cu anul 2021, se va adăuga 45 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut, realizată pe anul precedent.

Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte cinci procente în fiecare an.

Deputaţii din Comisia de muncă s-au întâlnit, miercuri, pentru a discuta proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, la dezbatere fiind prezent şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata