Mircea Coşea: UNPR cere executarea silită a marilor datornici

UNPR a pregătit un pachet de măsuri prin care se încearcă o compensare din punct de vedere financiar, pe o perioadă de şase luni, păstrarea pensiei minime garantate şi a indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani, a declarat marţi, 18 mai, la finalul BPPN al partidului, Mircea Coşea, reprezentantul UNPR în comisia coaliţiei pentru rezolvarea problemelor de criză.

”Noi privim toate măsurile care sunt luate cu caracter temporar. (…) Acestea sunt măsuri de echilibrare a deficitului pe care noi le privim ca măsuri pe termen scurt. (…) Ele pot fi aplicate imediat şi vor aduce resursele bugetare necesare pentru acoperirea propunerilor noastre în legătură cu pensia minimă garantată şi indemnizaţia de creştere a copilului. (…) Prin propunerile făcute, UNPR doreşte să-şi afirme sprijinul faţă de efortul general de depăşire, în situaţie de calm şi stabilitate, a momentului dificil pe care îl parcurgem”, a precizat Coşea.

El a adăugat că măsurile susţinute şi propuse de UNPR sunt :

  • vânzarea participaţiilor minoritare ale statului – ”un pachet important de venituri care se situează la aproximativ 2,7 miliarde lei şi care pot fi, cu voinţă politică şi determinare, realizate chiar în perioada următoare – ,
  • introducerea unui impozit suplimentar agricol pentru terenul nelucrat – ”cu dublu aspect – ca sursă de venituri şi stimularea producţiei agricole şi creşterea producţiei româneşti pentru piaţa internă de produse agroalimentare” – precum şi
  • vânzarea patrimoniului imobiliar aflat în proprietatea statului (RAAPPS) – ”o măsură preluată din experienţa internaţională şi o sursă de venit imediat”.

Coşea a adăugat că UNPR cere executarea silită a marilor datornici în proprietate publică şi privată şi solicită Ministerului de Finanţe ca până la sfârşitul acestui an să reducă toate acţiunile care ţin de evaziune fiscală şi contrabandă cu cel puţin 20%.

”Nu luăm în considerare contrabanda cu usturoi. Noi ne referim la contrabanda cu ţigări, la alcoolul netimbrat şi mai ales la evaziunea enormă care se face cu produse de panificaţie. Uşor de depistat, uşor de acumulat bani la buget. Doar să existe voinţa politică şi o determinare în aplicarea acestor măsuri”, a subliniat Coşea.

De asemenea, el a adăugat că UNPR susţine reducerea cu 75% pe următoarele şase luni a bugetelor de achiziţii publice, protocol, deplasări în străinătate şi utilităţi ale ministerelor, agenţiilor guvernamentale, Camerei Deputaţilor şi Senatului, reducerea numărului de funcţionari diplomatici aflaţi în reprezentanţe, misiuni şi ambasade în străinătate, concomitent cu închiderea temporară a misiunilor din anumite ţări prin concentrarea activităţii pe zone.

”UNPR consideră că trebuie stabilit un termen de aplicabilitate a măsurilor de austeritate şi trebuie informată populaţia în acest sens. (…) UNPR consideră că guvernul are obligaţia şi responsabilitatea faţă de cetăţenii României de a asigura îndeplinirea acestui program menit să permită continuarea Acordului cu FMI.

Considerăm că insuccesul acestor măsuri va fi o dovadă a incapacităţii actualului Guvern de a controla situaţia de criză în care se află ţara”, a subliniat Mircea Coşea.

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    interesant,…acest Dl.Cosea,..dar doar atat, interesant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata