Moldova nu stă bine la mansarde

O idee ieftină şi la îndemîna multora dintre cei care visează să aibă o casă este mansardarea blocurilor mai vechi, inclusă şi în programul de reabilitare termică. Metoda e simplă – asociaţia cedează viitoarea mansardă unei firme dispusă să construiască apartamente şi beneficiază în schimb de investiţii în reabilitarea termică.

Însă, acest program se derulează foarte greu, primăriile motivînd că mulţi dintre proprietari nici nu vor să audă de lucrările de reabilitare, darămite de mansardare, principala cauză fiind lipsa banilor.

Anul acesta au început, palid, lucrările la mansardarea a două blocuri din Botoşani. Primarul Cătălin Flutur susţine că deja s-au primit o parte din bani, fiind vorba de 2,6 milioane RON, pentru continuarea lucrărilor de mansardare a locuinţelor sociale din căminele Condacia.

Locuinţe la mansardă mai există la Botoşani, dar realizate de firme private care se întrec în acest moment în a oferta clienţii. „Am vîndut toate cele 32 de locuinţe construite la mansardă”, a declarat reprezentantul firmei MBB, Mugurel Acasandrei.

Vasluienii s-au dovedit a fi mai mult decît reticienţi la unele oferte venite din partea firmelor de construcţii în anii trecuţi. Anul acesta, o firmă din Iaşi a luat legătura cu Primăria pentru a pune la punct un plan de mansardare pe termen lung. Practic, firma se angajează să izoleze termic blocul, să facă în mod gratuit mansarda, iar Primăria să o folosească pe post de locuinţă socială sau să o vîndă, urmînd ca din banii obţinuţi să plătească apoi şi firma de construcţii.

Primarul Vasile Pavăl s-a arătat deschis unei astfel de iniţiative, dar nu a reuşit să obţină acordul locatarilor. Aceştia solicită să primească contravaloarea acoperişului, lucru pe care firma de construcţii nu-l acceptă.

Nici romaşcanii nu s-au lăsat convinşi de avantajele pe care le-ar putea avea în cazul în care ar accepta asemenea amenajări deasupra imobilelor. „În prezent, se lucrează la mansardarea unui bloc din strada Mihai Kogălniceanu şi sunt discuţii cu o asociaţie de proprietari, pe strada Tineretului”, a declarat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvînt al primăriei Roman.

Constructorii declară că un apartament la mansardă ar putea costa jumătate din preţul unui apartament la etajele inferioare. „Am făcut o ofertă locatarilor şi am precizat care sînt paşii care trebuie urmaţi şi care sînt avantajele pe care le-ar putea avea, unul dinte ele fiind izolarea termică gratuită, dar nu am primit nici o comandă”, a declarat Vili Păuleţ, administratorul firmei de construcţii Vili & Vili Construct Roman.

Potrivit viceprimarului municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, în perioada 1990 – 2009, s-au mansardat aproximativ 500 blocuri. „Cele mai multe autorizaţii au fost eliberate în ultimii doi ani. În anul 2007 au fost mansardate 66 de blocuri, în 2008 – 78. În acest an, Primăria Suceava a eliberat 21 de autorizaţii de mansardare”, a precizat Lucian Harşovschi.

În schimb, singurul imobil care a fost reabilitat şi mansardat în Piatra Neamţ este blocul F8 din cartierul Mărăţei. Deocamdată, nu se ştie exact cîte blocuri vor fi mansardate, urmînd ca, după reabilitare, să se ceară acordul proprietarilor pentru astfel de lucrări.

Sursa: Evenimentul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata