Mugur Isărescu: Aş vinde cocoşeii din rezerva de aur a BNR

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi (22 iulie 2010) că ar fi o măsură bună vinderea cocoşeilor de aur din rezerva Băncii Naţionale către populaţie.

„Propunerea mea a fost să vindem cocoşeii că oricum nu ne scade rezerva. M-am gândit să vindem piesele la populaţie, iar cu banii pe care îi luăm din vânzare, cumpărăm aur sub formă de lingouri şi astfel rezerva BNR nu scade. Vrem prin aceasta să demistificăm posesia de aur”, a spus Isărescu. „Aş face chestia asta. Mi-aş asuma răspunderea”, a subliniat guvernatorul.

Acesta a precizat că până în prezent a fost restituite către populaţie din aurul confiscat în perioada comunistă echivalentul a 3,2 tone de aur, din care 2,2 tone de aur au reprezentat restituiri în bani, deoarece nu au mai fost găsite piesele confiscate.

Cocoşeii sunt monede bătute în România ca simbol al întregirii de ţară sub cei trei regi Mihai, Ferdinand şi Mihai I, iar deţinerea lor a fost interzisă în 1946. În tezaurul BNR se află în prezent 14,7 tone de monede de aur care intră în componenţa rezervei de aur de 104 tone a BNR. Cocoşeii sunt o replică a mondei de 20 de franci de aur din Franţa care are bătută pe ea cocoşul galic.

Citește și
1 Comentariu
  1. vincze spune

    Dupa ce Mugur Isarescu ii da inapoi „celui mai bogat oM” al romaniei 5000 de cocosei pe care ii pretinde ca ar fii fost al tatalui acestuia si l e =au „confiscat”. Sunt curios patriciu senior de unde (prin ce mijloace a intrat in posesia a 5000 de cocosei?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata