Noua ţintă de deficit convenită cu FMI este de 6,8%

Noua ţintă de deficit bugetar discutată cu Fondul Monetar Internaţional este de 6,8 la sută, iar creşterea economică de 0 la sută, a declarat duminică (9 mai 2010) ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, după întâlnirea cu şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks.

Ministrul Finanţelor a mai menţionat că, în afară de restructurările deja anunţate, nu vor mai fi efectuate majorări de taxe şi impozite. ‘În afară de măsurile principale nu va fi nevoie de nimic’, a spus Vlădescu, care a adăugat că nu s-a discutat cu reprezentanţii FMI posibilitatea amânării tranşei. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii cu 15 la sută.

‘Fondul de salarii va scădea în aparatul de stat cu 25 la sută, iar până la sfârşitul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia, astfel încât, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele de acum.
Această măsură se aplică de la 1 iunie. În privinţa pensiilor, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar, pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro, ce nu există.

Ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15 la sută. De asemenea, se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei ce au nevoie de sprijin financiar. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15 la sută’, a precizat Traian Băsescu, explicând că toate salariile vor fi afectate de reducerea cu 25 la sută, inclusiv cel minim pe economie, dar ‘Guvernul va completa diferenţa sub 600 de lei’.

Misiunea FMI se află la Bucureşti din 27 aprilie pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile prevăzute în Acordul Stand-By. Programul de asistenţă financiară, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro) Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali. Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la BM.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.
Actuala misiune nu este numai una de evaluare, ci şi de consultare în conformitate cu prevederile Articolului IV din Statutul FMI, ceea ce face ca discuţiile să se poarte în mai mare măsură asupra politicilor economice ale României pe termen mediu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata