O nouă sesiune de depunere a proiectelor de modernizare a exploataţiilor agricole

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă deschiderea unei noi sesiuni pentru depunerea proiectelor care vizează Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.
Cererile de finanţare vor putea fi depuse la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în perioada 03 – 31 mai 2010.

Alocarea totală pentru această sesiune este de 150 milioane de euro şi pentru prima dată este defalcată pe cele două sectoare principale agricole. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 60 de milioane de euro, iar cel de creştere a animalelor de 90 de milioane de euro.
Această sesiune pentru depunerea de proiecte este prima din acest an, urmând ca în toamnă să aibă loc încă o sesiune.

Finanţare nerambursabilă de 40%, dar până la 1,6 milioane de euro

Pentru perioada 2010-2013, prin Măsura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi în proporţie de 40%, dar nu mai mult de 1,6 milioane de euro, la care trebuie să se adauge contribuţia proprie.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 de Euro – această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Astfel, pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maximă a cofinanţării publice este de 800 de mii de Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2 milioane Euro”, a declarat Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 Nord-Est Iaşi.

Numai în 2010, bonus de 25%, pentru investiţiile în protecţia apelor

Procentul sprijinului nerambursabil de 40% se va putea majora cu 10% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori cu vârsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finanţare.

Numai pentru anul 2010, se acordă un procent de 25%, pentru investiţiile noi având drept scop protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole.

Tot un procent de 10% va fi acordat pentru investiţiile având drept scop implementarea noilor provocări prin următoarele tipuri de operaţiuni: „îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat”, „instalaţii pentru tratamentul apelor reziduale în exploataţii agricole şi în cadrul proceselor de prelucrare şi comercializare”. Aceasta majorare se aplică exclusiv la partea din proiect destinată investiţiilor în aceste două tipuri de operaţiuni.

Pentru proiectele care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, finanţarea nerambursabilă va fi de 40% şi nu va depăşi 1,2 milioane de Euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata