Petru Dandea (Cartel Alfa): România riscă să importe sistemul relaţiilor de muncă din China

România, dar şi întreaga Europă, riscă să importe sistemul relaţiilor de muncă din China, dacă organizaţiile sindicale nu se vor coaliza pentru a bloca deciziile abuzive ale autorităţilor în ceea ce priveşte procesul negocierilor colective, a declarat, miercuri, Petru Dandea, vicepreşedintele CNS ”Cartel Alfa”, într-o conferinţă pivind rolul instituţiilor financiare mondiale în domeniul politicilor de dezvoltare.

‘În loc să exportăm modelul social european în ţări din America Latină sau Africa, Europa – şi implicit România – riscă să importe sistemul relaţiilor de muncă din China, dacă la nivelul organizaţiilor sindicale nu va fi solidaritate pentru a bloca deciziile abuzive ale autorităţilor în ceea ce priveşte procesul negocierilor colective. În cazul României, cel mai grav efect al modificării legislaţiei negocierilor colective, produsă prin Legea 62/2011, a fost interzicerea contractelor colective de muncă la nivel naţional. Acest lucru i-a afectat mai ales pe angajaţii din întreprinderile mici şi mijlocii. La ora actuală, în ţara noastră nu mai există decât un singur contract colectiv de muncă negociat la nivel de ramură, iar acest contract vizează salariaţii din sectorul public, şi nicidecum pe cei din economia reală’, a afirmat Petru Dandea.

Potrivit acestuia, măsurile luate de autorităţi în perioada de criză reprezintă un atac virulent împotriva sistemului negocierilor colective.

‘Măsurile luate de autorităţi în perioada de criză reprezintă un atac virulent împotriva sistemului negocierilor colective. Salariile din sistemul public au fost reduse cu 25%, iar pensiile au fost îngheţate la nivelul anului 2011. De asemenea, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19 la 24%, fapt care a afectat întreaga populaţie, şi cu precădere pe cei săraci. Guvernul a avut un comportament complet dispreţuitor faţă de partea socială, asumându-şi răspunderea în Parlament pentru modificarea întregii legislaţii a muncii. De fapt, autorităţile nu au făcut altceva decât să pună în aplicare tot ceea ce solicitase Fondul Monetar Internaţional, măsurile luate urmând să îi avantajeze pe membrii Consiliului Investitorilor Străini şi pe cei ai Camerei de Comerţ Americane’, a mai spus vicepreşedintele Cartel Alfa.

Conferinţa naţională ‘Rolul instituţiilor financiare mondiale în domeniul politicilor de dezvoltare; Condiţionalităţile programelor FMI încurajează sărăcia şi favorizează corporaţiile’ a fost organizată de CNS Cartel Alfa, în cooperare cu Jubilee Debt Campaign, EURODAD şi ACTION AID. Conferinţa face parte din programul de acţiuni al proiectului european ‘Promovarea schimbării atitudinii la nivel European privind rolul Fondului Monetar Internaţional în politicile de dezvoltare şi sprijin pentru ţările în curs de dezvoltare pentru managementul datoriei publice şi atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata