Pieţele bursiere din Europa Centrală şi de Est, afectate din cauza incertitudinilor politice

Încrederea investitorilor în pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est a scăzut după ce luni, 14 iunie,  agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât ratingul suveran al Greciei cu patru trepte, de la ‘A3’ până la ‘Ba1’, calificativ care plasează Grecia în categoria speculativă pentru un risc de nerambursare a datoriei sale publice, se arată într-un articol apărut în ziarul ‘Financial Times’.

De asemenea perspectiva ca guvernul României să se confrunte cu un vot de neîncredere din cauza reducerii cheltuielilor s-a adăugat incertitudinii de pe pieţele din regiune.

Pieţele bursiere din Rusia au crescut marţi cu 1,8 la sută, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele zece zile, indicele Micex ajungând la 1.360,90 puncte. Rubla s-a depreciat cu 0,8 la sută faţă de euro, la 34,498 ruble pentru un euro.

Pieţele de capital din Praga şi Budapesta au stagnat din cauza incertitudinilor din regiune, în urma recentelor alegeri din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Indicele bursei din Praga a crescut cu 0,1 la sută, la 1.154 puncte, în timp ce coroana s-a depreciat cu 0,5 la sută faţă de euro, la 25,645 coroane pentru un euro. Indicele bursei din Budapesta a scăzut cu 0,3 la sută, la 21.414,83 puncte iar forintul s-a apreciat cu 0,3 la sută faţă de euro, la 279,50 forinţi pentru un euro.

Bursa de la Bucureşti a înregistrat cea mai ridicată creştere dintr-o săptămână deoarece Parlamentul României a votat reducerea cheltuielilor, indicele Bucharest Composite a urcat cu 2,6 la sută, la 2.922,38 puncte.

Leul a ajuns la cel mai scăzut nivel dintr-o lună din cauza perspectivei ca Guvernul României să se confrunte cu un vot de neîncredere din cauza reducerii cheltuielilor. Leul s-a depreciat cu 0,4 la sută faţă de euro, la 4,231 lei pentru un euro.

Şi bursa din Turcia a crescut, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele aprope două săptămâni, înregistrând o creştere de unu la sută, la 56.309,77 puncte. Lira s-a depreciat cu 0,5 la sută, la 1,9319 lire pentru un euro.

Bursa din Varşovia a scăzut cu 0,7 la sută, la 2.388,33 puncte, în timp ce zlotul s-a apreciat faţă de euro, la 4,0701 zloţi pentru un euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata