Pîslaru: Problema majoră pe care o are acum România este neomogenitatea în ceea ce priveşte locurile de muncă

Problema majoră pe care o are acum România este neomogenitatea în ceea ce priveşte locurile de muncă, adică există areale unde şomajul este de 4%, iar în altele nu se găsesc angajaţi, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă.

„O problemă majoră pe care noi o avem este că există o neomogenitate la nivel naţional în ceea ce priveşte locurile de muncă. Există areale în care şomajul este sub 4% şi, lăsând şomajul, aici avem probleme legate de acurateţea datelor şi cât de multă lume este reflectată în sistem sau nu. Sunt areale întregi în care chiar se caută oameni şi nu se găsesc, nu pentru că nu oferă condiţii bune, ci pentru că nu mai sunt oameni care să fie angajaţi şi sunt areale care sunt dependente de un investitori şi sunt unele care nu au opţiuni foarte bune. Aici vă pot da Valea Jiului ca exemplu de areal cu dificultăţi majore, în care disponibilizările din sectorul minier continuă, zone precum Teleorman, Giurgiu, Alexandria, şi avem câteva zone foarte importante în Moldova, Vaslui, Botoşani în care practic nu ai decât puţine oportunităţi de angajare”, a spus Pîslaru.

El a precizat că în acele zone cu dificultăţi de angajare există un echilibru „fin” între opţiunea de a lucra în gospodărie şi a lucra 8 ore la o firmă.

„Există în acest moment un echilibru fin între opţiunea de a rămâne în gospodărie şi a primi venitul minim garantat de 470 lei şi a lucra în gospodăria proprie, în familie — aici intră şi tineri NEETs pe care acum îi căutăm pentru că avem bani europeni şi nu putem să îi folosim, este o temă prioritară — sau a lucra 8 ore pe zi în condiţii uneori bune, alteori proaste”, a mai afirmat ministrul Muncii.

El a precizat că în România există segmente cu unele dintre cele mai mari productivităţi din lume, iar, pe de altă parte, sunt situaţii în care nici condiţiile sanitare nu sunt îndeplinite.

„România are de multe ori situaţii care sunt paradoxale. Suntem o ţară în care investiţiile în domeniul tehnologic au poate unele dintre cele mai mari productivităţi pentru investitori străini din întreaga lume. Aici vă dau ca exemplu fabrica Daimler de cutii de viteze, care acum s-a extins şi produce cea mai performantă cutie de viteze a Mercedes în întreaga lume. În acelaşi timp, există multe locuri în această ţară în care performanţele nu sunt la un nivel extraordinar. Din acest punct de vedere există lucruri care ţin atât de capacitatea de management cât şi de performanţa la nivelul angajaţilor. Ajungem la o paradigmă în care suntem pe anumite segmente unde avem şi productivitate şi avem şi situaţii în care suntem la extreme negative, în care nici măcar condiţii sanitare nu sunt îndeplinite”, a mai afirmat Pîslaru.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, participă, vineri, la Eurosfat 2016, cea de-a patra ediţie a forumului de dezbateri europene din România.

Evenimentul este organizat sub patronajul Parlamentului European, al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
 1. georgeta cc spune

  Nenea asta este halucinant. El intelege ceea ce spune? Este paralel total, cotangent si perpendicular pe paradigme pe care le trambiteaza sub mina unui tehnocrat! Halala tehnocratie . Auzi!
  1. …..zone precum Teleorman, Giurgiu, Alexandria…. Alexandria e o zona, ca doar nu o fi in Teleorman.
  2. „Există în acest moment un echilibru fin între opţiunea de a rămâne în gospodărie şi a primi venitul minim garantat de 470 lei şi a lucra în gospodăria proprie, în familie — aici intră şi tineri NEETs pe care acum îi căutăm pentru că avem bani europeni şi nu putem să îi folosim, este o temă prioritară — sau a lucra 8 ore pe zi în condiţii uneori bune, alteori proaste”,. Adica avem tineri neets pe care ii cautam ca avem bani si nu putem sa ii folosim, este o tema prioritara….Doamne!!!!Avem bani pe care nu putem sa ii folosim si cautam tineri NEETS pentru ca avem bani europeni ….??!!!
  Mai nene, asta e normal??????

 2. totedati spune

  Echilibrul fin e doar între prostia din căpățîna de tehnocrat și tembelismul scos pe nas. Pentru ăilalți oameni normali la cap există doar opțiuni la fel de proaste, acela de a sta acasă pe ajutoare de la stat sau a lucra pe la fel de puțini bani la patron. Iar dacă sunt destui care aleg venitul minim garantat putem deduce cam ce salarii își permit să dea angajatorii din zonă.

  Iar neomogenitatea aia între zone vizavi de șomaj are alt nume costul ridicat al mobilității forței de muncă, faptul că dacă vrei să te muți acolo unde ai găsi loc de muncă prețul uriaș, european, la chirie anulează orice avantaj al unui venit salarial mai mare. Nu găsești chirii decente n-ai cum să te muți în altă parte decît dacă vrei să dormi pe cîmp, la cort.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata