Pogea: Bugetul pe 2010 va fi construit pe un deficit public de 5,9% din PIB

18

Bugetul pe 2010 va fi construit pe un deficit public de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB) si cred ca va fi un pas pentru inceputul iesirii din criza, a declarat marti (27 octombrie 2009) seara, la o emisiune televizata, ministrul interimar al Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

În ceea ce priveste cheltuielile cu salariile, oficialul de la Finante a spus ca, anul viitor, acestea sunt prevazute a fi de 8,7% din PIB, in loc de 9,4%.
“Pentru anul viitor, masa salariala este 8,7% din PIB. Daca va fi crestere economica, este sansa noastra, pentru ca masa salariala este mai mare. Aici vorbim despre personalul bugetar”, a precizat Pogea.

Potrivit acestuia, Guvernul va aloca in urmatoarele doua luni bani pentru continuarea investitiilor, in conditiile in care s-a realizat 65% din programul de investitii publice.
“Pâna acum, investitiile publice sunt de cinci miliarde de euro. 65% din programul de investitii publice a fost facut in noua luni. Pentru urmatoarele doua luni, in afara celor cinci miliarde de euro, Guvernul va aloca, pentru ca sunt prevazuti in buget, bani pentru continuarea investitiilor. 35,7 miliarde de lei este volumul total de investitii si am investit in noua luni 24,1 miliarde de lei, deci cinci miliarde de euro”, a precizat Gheorghe Pogea.

Seful de la Finante a explicat ca, pentru realizarea acestor investitii, România a imprumutat de la Comisia Europeana 1,5 miliarde de euro, iar de la Fondul Monetar International aproximativ 960 de milioane de euro. “Deci, 2,5 miliarde de euro din pachetul de finantare externa i-am utilizat in investitii, iar toate investitiile sunt de cinci miliarde. Restul l-am luat din venituri publice si din imprumuturi de pe piata interna.

Pâna acum, nu putem spune ca banii pe care i-am luat de la CE, prima transa de 1,5 miliarde plus jumatate din transa a doua, i-am folosit in alta parte”, a spus Pogea.
În opinia acestuia, pentru iesirea din criza, România va trebui sa continue programul de investitii si sa reduca crearea de noi arierate in economie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata