Pogea: Deficitul bugetar la 9 luni este de 5,1% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat pe primele 9 luni ale anului in curs se cifreaza la 5,1% din PIB si se incadreaza in tinta fixata cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana pentru sfârsitul trimestrului III, de 5,4% din PIB, a declarat sâmbata (24 octombrie 2009) la un post de televiziune, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea. În perioada mentionata, veniturile bugetare au consemnat o scadere de 6,7%, a mentionat ministrul de Finante.

Autoritatile române si Fondul Monetar International au agreat, dupa misiunea de evaluare a FMI din august, o tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei). “Vom prezenta FMI cum guvernul a indeplinit toate conditionalitatile din acord, aferente celor noua luni”, a spus Pogea. O misiune a institutiei financiare internationale se va afla in România in perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului.

Potrivit sefului misiunii FMI in România, Jeffrey Franks, este posibil sa fie nevoie de o noua delegatie a FMI care sa continue negocierile dupa ce se va forma noul guvern.
A doua evaluare a acordului era initial programata pentru sfârsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, pentru stadiul indeplinirii conditionalitatilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Citeste si:  Mihai Tănăsescu: nu sunt necesare măsuri suplimentare nici în condiţiile unei scăderi economice cu -1,9%

Cea de-a treia transa din imprumutul de la FMI este de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de evaluarea expertilor Fondului. România are un acord stand-by cu FMI pe 24 de luni, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, BM si BERD totalizând 19,95 miliarde euro.

Pogea a precizat ca jumatate din transele 2 si 3 de la FMI si imprumutul de la CE sunt surse de finantare externa a deficitului bugetar, iar daca nu vine transa a treia de la FMI, precum si cea prevazuta de la CE, trebuie gasite surse de finantare alternative, iar cel mai grav ar fi sa se ia bani de la investitii pentru plata pensiilor si salariilor.

Citeste si:  Canalul Dunăre-Marea Neagră, 30 de ani de la inaugurare

Oficialul MFP a avertizat ca problema actuala a economiei românesti este deficitul public si nu deficitul de cont curent, care este acoperit in proportie de 114% de investitiile straine directe si care a coborât “prea abrupt”. În ceea ce priveste conditionalitatile din acordul cu FMI, Pogea a mai mentionat ca bugetul pe 2010 este finalizat, precum si legea responsabilitatii fiscale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner