Prăjituri unicat realizate de o tânără maestru cofetar pentru o cofetărie din Miercurea Ciuc

Prăjituri unicat, în care predomină fructele, aromele intense și combinațiile inedite și inovative de gusturi se află, începând din această lună, în oferta cofetăriei din Miercurea Ciuc deținute de campionul paralimpic Eduard Novak, acestea fiind concepute de o tânără maestru cofetar, școlită la Budapesta și Amsterdam.

Oferta de primăvară-vară a cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc conține 26 de prăjituri, concepute de la zero de Horvath Orsolya, o tânără maestru cofetar născută la Sfântu Gheorghe, care a studiat la Budapesta și a profesat în Olanda și care, în prezent, trăiește la Atena, unde elaborează rețete proprii pentru blogul personal.

Cele 26 de produse sunt împărțite în cinci categorii, respectiv torturi, mini deserturi, creme la pahar, prăjituri feliate și deserturi pe farfurie, iar toate conțin cel puțin trei gusturi, ușor de identificat.

Când vorbește despre prăjiturile elaborate, Orsi, așa cum îi spun prietenii, zâmbește larg și le cuprinde cald cu privirea, ca și cum ar fi propriii ei copii. Ne dezvăluie că le-a gândit de la zero, la solicitarea conducerii cofetăriei, și că acestea conțin, în mare parte, fructe, întrucât este vorba de un meniu de primăvară-vară, creme ușoare, cu frișcă și albuș de ou, dar și ciocolată. În fiecare categorie, tânăra a dezvoltat câte cinci produse, doar la torturi a elaborat șase rețete noi.

Specialitatea lui Orsi sunt deserturile pe farfurie, iar în această categorie cea mai spectaculoasă este „supa rece de căpșuni și coacăze negre, servită într-o cupă de ciocolată albă, alături de înghețată de soc și lămâie și o fondantă”. Pe lângă „apariția strălucitoare”, acest desert are și gusturi proaspete și ușoare, potrivite pentru acest sezon.

Preferata lui Orsi este, însă, „melcul cu cacao, cremă de ciocolată, ganache de caramel și alune caramelizate”, care are un aspect special și un gust foarte bun.

„Toate deserturile pe farfurie conțin și înghețată, pentru că sunt de vară și de aceea sunt atât de speciale”, explică Horvath Orsi.

La categoria torturi, tânara dorește să scoată în evidență un produs deosebit, datorită combinației de gusturi. Este vorba de tortul cu căpșuni și mousse de șampanie, care conține straturi foarte fine de migdale, iar crema este ganache de căpșuni, cu o bază de ciocolată albă. Între straturile de migdale se află dulceață de căpșuni, iar ca și glazură a folosit ciocolată albă.

Când o rog să-mi prezinte un desert din categoria „creme la pahar”, Orsi se oprește la panna cotta cu gust de vanilie și două creme: o cremă din fructe de pădure și cremeux de fructe de pădure, care este diferită de mousse întrucât nu are spumă, are bază de ouă și are un gust mai intens. De altfel, Orsi folosește în multe dintre prăjituri elemente din cofetăria franțuzească, pe care o cunoaște foarte bine.

Alte deserturi care pot fi savurate la cofetăria deținută de Eduard Novak se numără „Blondie cu ciocolată albă, cu semifreddo de cafea și sos de caramel”, „Felie cu iaurt copt, afine, mousse de lămâie, decorată cu un blat crocant din migdale” sau „Gazpacho de fructe cu jeleu de vin roze și ciocolată cristalizată, servită cu înghețată cu vanilie”.

Din oferta acestei cofetării nu putea lipsi și Dobosul, prăjitura emblemă a Ungariei, dar rețeta a fost ușor modificată, pentru a se potrivi sezonului cald.

„Am încercat să nu ne despărțim de rețeta originală, tocmai de aceea Dobosul de vară are blaturi realizate din unt și cremă de ciocolată, doar că am mai adăugat și cremă de zmeură”, a spus Horvath Orsi.

Tânăra maestru cofetar mărturisește că uneori dezvoltă o rețetă pornind de la un gust drag din copilărie și că de multe ori face zeci de combinații până când prăjitura are gustul dorit. Rețetele nu sunt însă dezvăluite, iar prăjiturile nu se vor putea regăsi la nicio altă cofetărie din România sau din străinătate.

Managerul cofetăriei din Miercurea Ciuc, Bartis Botond, a declarat că o cerință foarte importantă în elaborarea rețetelor a fost ca toate deserturile să aibă un gust „de casă” și să se folosească ingrediente naturale și de calitate.

„Sunt foarte multe cofetării în România care nu folosesc ingredientele cele mai bune și gustul prăjiturilor este departe să fie gust de casă. Cerința noastră tocmai asta a fost — să folosească cele mai bune ingrediente, cu cele mai ridicate standarde de calitate, iar prăjiturile să aibă un gust de casă. Și astfel am ajuns ca și cele mai inovative, speciale, neobișnuite prăjituri pe care le-a dezvoltat Orsi să aibă un gust intens și natural, de casă”, a afirmat Bartis Botond.

Dintre cele 26 de deserturi au existat două care nu au fost primite corespunzător de clienți, așa că au fost înlocuite. Este vorba de un mousse cu ceai Earl Grey și o prăjitură ce conținea cremă de zahăr ars și piure de fructe de pădure. Pentru că nu a fost pe placul cumpărătorilor, mousse-ul cu ceai Earl Grey a fost înlocuit cu unul cu ciocolată neagră și cremă de cocos, iar deasupra are, ca și decorațiune, cocos caramelizat, ceea ce reprezintă, potrivit lui Bartis Botond, „o noutate în cofetăria ardelenească”. În ceea ce privește prăjitura cu creme brulee, aceasta a fost înlocuită cu una care conține mousse de ciocolată albă și piure de fructe de pădure.

„Oferta de primăvară-vară a fost primită cu curiozitate, toate deserturile, exceptându-le pe cele două, au fost apreciate. Sunt promovate niște gusturi foarte intense și niște combinații de gusturi care nu se pot regăsi în vitrinele celorlalte cofetării, nici din județ, nici din Ardeal”, susține Bartis Botond.

Noul meniu a fost prezentat și într-un cadru festiv, în timpul unui eveniment din care nu a lipsit un concert live de jazz.

De altfel, tânăra maestru cofetar dezvăluie că toate cofetăriile din lume care pun accent pe calitatea produselor fac diferență între meniurile de sezon și au, de obicei, câte trei meniuri, în fiecare an, respectiv meniul de iarnă, de primăvară și celălalt pentru vară.

Despre tendința actuală din cofetăria internațională, aceasta spune că se pune accent tot mai mult pe mousse-uri, „care sunt niște creme foarte ușoare, realizate cu frișcă și albuș de ouă și bineînțeles ciocolată, iar cremele pe bază de unt sunt uitate sau lăsate în trecut”.

În ceea ce privește planurile de viitor, Horvath Orsolya recunoaște că, odată cum finalizarea rețetelor pentru cofetăria din Miercurea Ciuc i s-a îndeplinit un vis, acela de a avea o colecție personală de deserturi, iar acum este deschisă pentru noi provocări și nu exclude posibilitatea să revină în România pentru un nou proiect. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata